ДПС праща сигнали до ЕК и ЕП за полицейските репресии по време на изборите

0
51
Снимка: архив

Ще се борим с милиционерщината, увери Мустафа Карадайъ

„Изпращаме обобщена информация до Европарламента и Еврокомисията за безобразията, извършвани по време на предизборната кампания и в деня на изборите – 10 юли и 14 ноември“. Това заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в парламента. Той изброи поименно всички еврокомисари и шефове на комисии в ЕП, които ще бъдат сезирани.

„Става въпрос основно за нарушаване на правото на ЕС – с многобройните нарушения на правата на българските граждани, за които сме получили сигнали в централата, а именно правото на човешко достойнство, правото на неприкосновеност на личността, правото на свобода и сигурност, зачитане на личния и семейния живот, свободата на мисълта, съвестта и религията, свободата на информация, правото на информация и на достъп до документи и ред други“, каза лидерът на ДПС.

„На парламентарните избори и в кампанията ние от ДПС получихме много сигнали от симпатизанти и членове, които са били подложени на натиск и тормоз от милицията в България, защото полицията не би си позволила това“, коментира Карадайъ.

„Подкрепяме всички законни действия на органите на реда, но срещу милиционерщината ще се борим и ще защитаваме демокрацията и правовата държава, както винаги сме го правили“, категоричен бе лидерът на ДПС.

Той посочи, че по време на предизборните кампании е имало масови принудителни проверки на лица и имуществото им, като фактически основания за тях липсвали или не били достатъчни по смисъла на закона.

По думите му в много от сигналите има данни, че са извършени престъпления, като попречване чрез насилие и заплашване на конституционни права като гласуване, нарушаване тайната на вота и други.

„Категорично ще подкрепяме всички органи на реда в законните им действия срещу порочното явление „купен вот“. Но категорично ще се противопоставим зад този параван да се извършват репресии и нарушаване на демократични принципи. Тези действия не са против държавата, а в защита на държавността, демокрацията и защита на правата и свободите на гражданите“, увери Карадайъ.

„Имахме нарочна политическа мисия, но сега изпращаме обобщена информация след получените отговори от официалните институции за полицейския произвол на МВР под ръководството на Бойко Рашков“, коментира от своя страна президентът на АЛДЕ и евродепутат от „Обнови Европа“/ДПС Илхан Кючюк. Той обясни, че искат ЕК да наблюдава правата на човека, в частност правата на малцинствата.

В брифинга се включи и Бехчет Емролов – младежки председател в Айтос и зам.-шеф на Общинския съвет, кандидат за депутат, който е бил един от репресираните. Той разказа, че по неясни причини е бил привикан 3 пъти в РУ Айтос, защото раздавал предизборни материали по време на кампанията.

„Това повлия пряко на изборите в нашата община и много хора, включително част от екипа ми, се отказаха да работим заедно в кампанията“, посочи Емролов.

Той каза още, че са регистрирали в ЕС гражданска петиция, която всеки репресиран и тормозен да подкрепи.

Карадайъ напомни, че ДПС са били за машинно броене на хартиените бюлетини, защото то се справя с 3-4 главни генерални проблеми в изборния процес – огромния брой недействителни бюлетини, огромния брой сгрешени и поправяни секционни протоколи, физическото преброяване на хартиените бюлетини и субективния елемент в това.

Според него наложеният машинен вот по този начин не е добър модел, затова не трябва да се елиминира вота с хартиените бюлетини.

На въпрос дали ДПС ще подкрепи закриването на специализирания съд и прокуратура Карадайъ отговори, че трябва да се действа бавно и внимателно. Той напомни, че те са били създадени преди години пак по препоръки от Брюксел.

„Трябва да направим сериозен анализ какво искаме да постигнем като съдебна система и чак тогава да пристъпим към действия“, каза лидерът на ДПС.

Мустафа Карадайъ не пропусна да разкритикува правителството за това, че бездейства, докато кризите се задълбочават, и отново припомни кои са важните теми в дневния ред на обществото.

„За тези 9 месеца, в които днешните управляващи са в управлението под различни формати, кризите се задълбочават, а не се решават“, възмути се лидерът на ДПС.