Драгомир Заков за мистериозния самолет: Разследване ще установи дали е шпионски или не

0
51
Драгомир Заков Снимка: Нова

Български пилот рискувал живота си, за да проследи самолета, нарушил въздушното ни пространство, разказа министърът

„Български пилот на изтребител рискува живота си и преди бурята проследи самолета, нарушил въздушното ни пространство“, защити българските ВВС в кулоарите на парламента министърът на отбраната Драгомир Заков.

Той посочи, че българските пилоти са си свършили работата при следенето на самолета.

По повод „коментари на експерти пред телевизиите“, че е срамно за българските ВВС, че не били следили самолета, министърът отбеляза, че няма такова нещо, а забележките са абсолютно безотговорни.

„Дали машината е шпионска или не – ще установи разследването. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди на влезе на територията на страната ни“, уточни Заков.

По думите му машината е следена през цялото време, след като е влязла във въздушното ни пространство.

„Имайте предвид, че имаме и противовъздушна отбрана. Тя също е част от системата за следене на самолети. Като казах вчера, че този самолет никога не е представлявал заплаха, това действително е така. Размерът на самолета не предполага той да направи някаква щета над цивилната инфраструктира. Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат – при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие“, коментира министърът.

Той допълни, че самолетът е преминал у нас през тъмната част на денонощието, летял е много ниско, за да избегне бурята. „Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в база „Граф Игнатиево“ преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа“, обясни Заков.
Той помоли тв екипите в техните студиа да не бъдат канени „самозвани експерти“ да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата.