Двама парашутисти ранени по време на учение в Чешнегирово

0
41
Снимка: Pixabay

Единият е с тежка черепно–мозъчна травма, другият със счупен крак

Двама парашутисти са били ранени по време на учение в сряда в Чешнегирово.

Единият е с тежка черепно–мозъчна травма, за момента той е в стабилно състояние, но има риск за живота му. Направена му е операция в Пловдив, каза на брифинг министърът на отбраната Георги Панайотов.

Това е втори инцидент в Чешнегирово, където се проведе въздушно-десантното учение „SWIFT RESPONSE 21”. На 11 май американски военни, част от учението, влязоха в цех, докато вътре има цивилни работници. За случая се разбра дни по-късно. Последва и извинение от Посолството на САЩ у нас, а МО пое ангажимент да заплати за нанесени щети на собственика на производството, ако има такива.

За пострадалия курсант днес отношение взе и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той каза, че инцидентът се е случил по време на редовни парашутни скокове, водени от Съвместно командване на специални операции, в които участват курсанти от НВУ във Велико Търново. Пострадалият обаче не е участвал в парашутни скокове, а помагал на колегите си.

Министърът обясни, че при скок с парашут един от спуснатите парашутисти се е приземил в короната на едно дърво. „Но не е това тежко пострадалият курсант, този парашутист си е чупил крака на няколко места, но получих уверение от ген. Мутафчийски, че той напълно ще се възстанови”, каза Панайотов.

Той посочи, че става въпрос за друг курсант, който е бил изпратен като част от спасителен екип, за да подпомогне слизането на парашутиста от короната на дървото.

„И при изпълнението на тази задача, един клон от дървото се чупи и го удря по главата и той получава тежка черепно–мозъчна травма и затова е опериран в Пловдив, понеже не е било възможно неговото транспортиране до ВМА в София”, каза министърът и подчерта: „Ето това е трагичен инцидент“.