„Една история за министър на повикване в частен интерес и още нещо…“

0
624
Снимка: фейсбук/Развитие за Лозен

Жители на софийското село Лозен протестират срещу ферма за ларви и обвиняват в корупция екоминистъра Борислав Сандов

Жители на софийското село Лозен протестират срещу ферма за ларви от насекоми и обвиняват в корупция екоминистъра Борислав Сандов. Днес във фейсбук групата „Развитие за Лозен“ те публикуваха следния текст:

Една история за министър на повикване в частен интерес и още нещо …

Ние хората от Лозен питаме, а също и призоваваме всички хора, всички разследващи медии и журналисти, всички институции да ни помогнат да разберем:
#КОЙ купува министри?
#КОЙ ползва институциите за бухалки, за да тормози хората?
#КОЙ сменя съдии в делата срещу Насекомо?
#КОЙ си позволява така нагло да заобикаля интереса на суверена?
#КОЙ плаща на кафяви медии да дискредитират активистите за запазването на чистия въздух в Лозен?

Ние хората от Лозен настояваме:

За незабавна отмяна на строителното разрешение на Насекомо.
За незабавно възлагане на ОВОС за производството на Насекомо.
За незабавна оставка на министър Сандов.
За незабавното разграничаване и изключване на Сандов от всички организации и партии свързани с идеите за промяна, зелени политики и екология.
За незабавно разследване от отговорните институции на целия казус с Насекомо.
Ето я хронологията на историята:
През Октомври 2021 в Лозен разбрахме, че Насекомо, се канят да се нанесат в селото, в бившата фабрика и склад за мебели ОРТ, като са заобиколили всички процедури, включително и по ОВОС и обществено обсъждане, чрез искане за преустройство. Вече знаехме за многобройните протести и оплаквания на хората от Елин Пелин, срещу производството на Насекомо, което разнася зловонна миризма на мърша из целия град. Забележете – интензивно отглеждане на хиляди тонове животни и животински продукти (насекоми и ларви) без ОВОС. А на отсрещната страна на улицата, само на 18м. от фабриката се строи арт център с театър, който е задължен по закон да мине всички процедури включително и по ОВОС.

Театър с ОВОС, а животинско производство – без ОВОС! Абсолютно доказателство за класически случай на злоупотреба с влияние!

Възмутена обществеността реагира остро. Започнаха протести. Тогавашният министър на МОСВ – А.Личев, вземайки предвид големия обществен интерес, и предвид констатациите на Омбудсмана след стотици сигнали до него, и на Инспектората на МОСВ, след десетки сигнали и до него, за редица нарушения в процедурата на Насекомо, прави единствения правилен ход, като нарежда това, което е трябвало да се стори по закон в самото начало – възобновяване на процедура по ОВОС.
Насекомо предвиждайки неблагоприятен резултат от процедурата по ОВОС, подават жалба във ВАС, срещу МОСВ. В същото време започва институционален натиск върху отделни хора, които са активни в протестите срещу Насекомо. Внезапни проверки от ЦУ на НАП на бизнесите им, жалби срещу незаконни огради и постройки в имотите на активистите. Започва дело на Насекомо срещу зам.-кмета на Елин Пелин с обвинение, че в изказване е назовал като миришещо производството на насекомо.

Селото, очаква решението на ВАС и вярва, че МОСВ работи и ще работи в интерес на хората и закона. На 11.03.2022г. в деня за парламентарен контрол, депутата Евгения Алексиева, която живее в Лозен, отправя питане към вече новия министър на МОСВ- Б.Сандов, ще подкрепи ли хората от Лозен, в случай, че ВАС се произнесат в полза на Насекомо, т.е. дали ще обжалва едно такова решение.

Сандов излиза на трибуната на НС и вместо да отговори на въпроса, започва рекламна презентация на Насекомо, за това колко полезно и иновативно е тяхното производство. Държание на рекламен агент, адвокат и презентатор на събрание за набиране на акционери, но не и на министър. Сандов се аргументира с 3 проверки на РИОСВ, извършвани през годините назад, всичките от които извършени по много съмнителен начин, без технически средства за измерване на миризми, на принципа- “дойдохме, подушихме, всичко е наред” .

Алексиева в реплика, му обръща внимание, че има подписка в която 4000 души от селото са се разписали срещу насекомо и му връчва диск на който членове на сдружение”Развитие за Лозен” интервюират 162 жители на Елин Пелин, 158 от които твърдят, че от Наскомо понякога мирише нетърпимо и ужасно лошо. Въпреки това Сандов отговаря, че не вижда проблем и прави опит да смени важната тема.

Още на следващия работен ден, на 14.03.2022г. , Б.Сандов в качеството си на министър на МОСВ с молба до ВАС изтегля процедурата по ОВОС. По този начин, той практически прекратява делото и премахва процедурата по ОВОС, отваряйки пътя на Насекомо. Това е решение абсолютно анти всички принципи на ЗООС. Логично трябваше да изчака решението на ВАС, логично министъра на МОСВ трябва да се застъпи за очевидната нужда от ОВОС, така както направи предшественика му А. Личев. Защото само оценката за въздействие, може да даде обективна представа за производството. Логично в качеството си на министър Сандов, на основание обществения интерес трябваше да предприеме всички възможни действия, включително и ОВОС за да получи категорични факти относно това производство и дали има опасност за хората. Задаваме си въпроса, ако всичко е наред с това производство защо ги е страх от ОВОС? Защо 158 от 162 случайно интервюирани в Елин Пелин казват, че от Насекомо мирише нетърпимо на мърша. Защо в Елин Пелин също е имало протести и толкова много проверки?

Това действие на Сандов е недвусмислено доказателство, че той действа в частен интерес. Няма абсолютно никаква логика, която да твърди обратното.
Сандов извършва нечувано предателство спрямо хората от Лозен!

Ние, хората от Лозен, никога няма да позволим в пределите ни да се настани производство, застрашаващо облика и въздуха на китното ни село!
Призоваваме всички хора, прочели това, да го споделят на стените си, на стените на групите на политически партии, медии и известни личности. Да не допускаме подмяна вместо промяна!

– – –

/На парламентарен контрол Сандов заяви, че е запознат с недоволството на живеещите в с. Лозен срещу фермата за ларви, изграждана от фирма „Насекомо“. Според него проблемът се преекспонирал.  Сандов каза, че се произвеждал продукт със стратегическо значение за фермите. Той твърди, че край Лозен щяло да има малък демонстрационен център, а не пълномащабно производство, което „Насекомо“ е планирало в друг район. Фермата за ларви от насекоми ще произвежда протеин и масло, които служат за направата на храна за домашни любимци и почвен подобрител – бел. ред./