Екоминистърът прекрати разтоварването на заседналия кораб

0
112
Асен Личев

Причината е опасност от замърсяване на морето

Министърът на околната среда Асен Личев издаде заповед, с която прекратява дейностите по разтоварване на заседналия кораб „Vera Su“, съобщи пресцентърът на екологичното министерство. Причината е „възникването на непосредствена опасност от замърсяване на акваторията на Черно море“.

„От служители на РИОСВ е констатирано, че при претоварване на товара от кораб „Vera Su“ чрез воден кран на малки плавателни съдове, при пренасяне на загребения карбамид към плавателния съд част от товара попада в морето. Разсипването на товара в акваторията на Черно море се наблюдава при загребване от заседналия кораб към другия плавателен съд“, пишат още от екоминистерството.

Според МОСВ приложеният метод на разтоварване коренно се различава от този, който те са одобрили. „Предложеният метод от Морска администрация, който МОСВ одобри, е разтоварване чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния) и последващото им пренасяне с кран до баржата. На срещата е обърнато специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати евентуално замърсяване. На практика са приложени коренно различни действия от одобрените“, допълват от администрацията на Личев.