Екоминистърът срещал мечка, не било толкова страшно

0
20
Юлиан Попов Кадър: БТВ

Въпреки нашествието на дивите животни в Габровско Юлиан Попов смята, че отстрелът е малко вероятен

Не е толкова страшно да срещнеш мечка, не ме притеснява лично. Срещнах мечка в нашето село. Зарадвах й се, имам снимка. Това разказа министърът на околната среда и водите на България Юлиан Попов по Би Ти Ви.

„Има мечки, населението им нараства, те са териоториални животни, не може да ги събереш на стадо, всяка има нужда от голяма територия. Много малко вероятно е да има отстрел на мечки, но може да се стигне до сблъсък на мечки и хора“, коментира Попов по повод страха на местните хора в Габровско от дивите животни.

Министърът коментира и водата в Черно море след потопа. „След бурята има замърсяване с отпадъци, но не бих нарекъл водата мръсна. Ако е мръсна, тя би съдържала химични отпадъци, вредни за човешкото здраве“, каза още той. По думите му той спокойно ще влезе във водата, за да чисти на 16 септември.

„След всяка буря морето е замърсено с отпадъци, но това не значи, че водата е мръсна. Но морето е огромно, то поглъща, разнасят се боклуците“, каза Попов.

Според него водата не е забранена за пиене, но на някои места има риск, защото има разрушена инфрастурктура и там трябва да се изчака малко. По думите му през последните 10 години чистотата на Черно море се подобрява, на някои места е чисто, на други – много чисто, а на трето – има замърсявания.