„Експертът“ на Слави, агент на ДС „Хабов“ : Нямаме нужда от „Марица Изток“ и АЕЦ „Белене

0
545
Иван Хиновски

Като водач на листата на „Има такъв народ“ в Стара Загора Иван Хиновски не беше против „мариците“

За закриване на ТЕЦ-овете „Марица-Изток“ и проекта АЕЦ „Белене“ се обяви по БНР представящия се за енергиен експерт на партията на Слави Трифонов Иван Хиновски.

Той бе осветен от Комисията по досиетата като агент на Държавна сигурност с псевдонима „Хабов“. При кабинета „Костов“ Хиновски бе шеф на НЕК, а после в борда на дружеството до 2000 година.

Като част от партията на Слави Трифонов ние искаме една от модерните европейски тенденции на изместване на производството на електроенергия по-близко до потребителя“, каза пред БНР той.

Тоест този модел – да бъдат разработени много децентрализирани производства на електроенергия и топлоенергия. Да бъдат оформени енергийни общности, в които да се обменя излишък на фотоволтаични производства – тоест да се получи едно изравняване на централно производство електроенергия с разпределено, да се получи този баланс“, поясни още Хиновски.

По думите му до две-три години големите въглищни централи, а тя е една – ТЕЦ „Марица Изток 2“, ще изпадне от пазара поради скъпата цена на електроенергията от нея. Тя трябва да бъде заменена със зелени производства след 5 години. Според него тези въглищни модули трябва да бъдат заменени с парогазови. Според Иван Хиновски е абсурдно да имаме 4 ядрени блока дори след 10 години.

„Моята лична концепция, а и на моите колеги, е, че ние нямаме нужда от АЕЦ „Белене“, това е обременен проект, а най-добрият проект е да има 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, като продължение на 5 и 6 блок. Интересно е да се отбележи фактът, че Хиновски бе водач на листата на Слави в Стара Загора, където е и районът на ТЕЦ-овете „Марица Изток“. В предизборната кампания той не обели и дума пред избирателите за закриването им. Но сега вече иска. Това е фурнаджийска лопапа, коментират старозагорци.