Емил Георгиев от „Екогласност“: Президентският съветник Копринков ме пита как вървят разговорите с Кирил Петков

2
804
копринков
Николай Копринков, съветник на президента по вътрешна политика

Президентството покрило доказателства за огромни нарушения на служебния екоминистър

„Аз асоциирам опита на харвардските възпитаници като полета на кукувицата над чужди гнезда – тя е единствената птица, която не отглежда своите пиленца, а снася по едно яйце в чужди гнезда и чака то да бъде измътено и отгледано. Харвардските възпитаници явно са решили, че ние сме подходящото гнездо. Попитахме защо точно с нас, когато дойде техният представител“, разкри Емил Георгиев пред „България он еър“ по повод офертата на Кирил Петков партията му да се яви на избори с регистрацията на „Екогласност“.

Емил Георгиев

„Имаше две срещи, но категорично казвам, че преговори не е имало. Според него идеята за опазването на околната среда е много актуална в световен мащаб, но последва голямо ‘НО“ – хората, които искат да работят с „Екогласност“ искат да поемат цялото управление на партията. Тогава аз заявих, че разговорът е приключен.

Когато г-н Модев, дойде при мен, аз помислих, че става въпрос за потребителски проблем. След като той ми заяви, че иска да говорим по политически въпрос, го попитах да не би да е свързано с президентската партия. На следващия ден ми се обади, че иска нова среща и г-н Петков държи да се срещне с мен. Отново темата беше как те искат да инвестират в „Екогласност“, но да поемат целия контрол. Аз отново попитах „защо „Екогласност“ и той ми каза, че ние сме неопетнени.

След това каза, че баща му е бил член на партията ни. За пръв път се сблъсках с такава бруталност за поставяне на условия. Да си еколог, означава да имаш осъзнато чувство на човечност и отговорност. Нашите партньори ни казаха, че разчитат на лоялността ни“, посочи Емил Георгиев, председател на „Екогласност“.

На въпроса дали са им предлагани пари и дали е ставало въпрос за голяма сума, Георгиев отговори: „Конкретна сума не са ни предлагали, но казаха, че ще поемат цялата издръжка на „Екогласност'“ и разходите по кампанията. Това означава, че тези средства трябва да се дадат на „Екогласност“ и ние след това да декларираме откъде са те. Казах им, че искам среща с президента, за да разбера дали той стои зад това, ние с него се познаваме. Казаха, че президентът не стои зад този проект.

Имах една-две срещи с г-н Копринков и исках да вкарам информация за огромни нарушения от сегашния министър на служебното правителство, дадохме доказателства. Срещам го един ден пред президентството и го попитах „какво става с информацията за министъра на околната среда, която ви дадох?'“, и той ми отвърна с: „я, ми кажи как вървят разговорите?“ Фактът, че той ме пита за разговорите, означава, че е знаел за тях. Казах си, че ще запозная обществеността с това, защото подходът беше изключително груб и брутален“, призна Емил Георгиев.