Емил Георгиев за проекта на харвардците: Зад тях са Прокопиев и цялата му кохорта

0
368
Емил Георгиев

Сега могат да си пазаруват която искат малка партийка – ще има опашка, няма да се учудя, ако и Мая Манолова отиде там

Емил Георгиев от „Екогласност“ с нови подробности пред Tribune.bg за срещата си с Кирил Петков и опита за „придобиване“ на партията му.

– Предложени ли бяха пари за „сделката“?

– Да, казаха, че ще дадат пари, че ще поемат издръжката на „Екогласност“, но в тази партия може да не сме хиляди, но носим идеи от 30 години. Ние сме наследници на Комитета за защита на Русе, ние сме катализатори на протестите 1989 г. Дадохме своя принос. Сега могат да си пазаруват която искат малка партийка. Има кандидати, които се чудят как да се промъкнат до тях.

– Кои са те? Говори се, че МИР или ВОЛТ?

– Честно казано не ме интересува. Ще има опашка пред тях, няма да се учудя, ако и Мая Манолова отиде там. Това си е техен проблем, нас не ни вълнува. Ние си знаем мястото, заслужили сме си го по достойнство.

– Ако ще взимат избирателите на Манолова, тя е решила да им „пристане“?

– Това е неин проблем, но аз се подразних от думите, когато излезе в публичното пространство, че са преговаряли с нас. Не можах да преглътна да се говори, че ние сме в процес на преговори. След конференцията ги информирах, че с тях повече контакти не можем да имаме.

– Защо ви поканиха?

– Светът е изправен пред екологични катастрофи. Екологичните партии по света, не само в България, ще станем все по-актуални и привлекателни. А „Екогласност“ сме име. 33 години вече сме се доказали пред хората. Нормално е всеки да знае кой с кого е. Да, ние сме в лявото пространство. Държа да подчертая, че от тази гледна точка ние работим по един почтен начин и никога пред нас не е стоял въпросът да напуснем коалицията, където сме в момента, от години сме с БСП.

Явно, някои хора не са преценили, че никой не е в състояние да ни приласкае. Тук вече идва и последният проект. Бившите служебни министри Петков и Василев, известните харвардски възпитаници, твърдят, че с десни инструменти ще правят лява политика – е, такова животно не може да има по света.

Лично на мен ми дойде в повече да слушам как сме водили преговори, как сме се пазарили за места и пари. Не, не е вярно. Те дойдоха при нас да ни предложат и забележете – по един брутален начин. Те казват – да, ние преценяваме, че вие сте актуални и модерни, можем да ви помогнем и да поемем цялата кампания, обаче ние да поемем цялото ръководство на партията. На това им отговорих, че разговорът е приключил.

Тогава им дадох примера с Прокопиев. Знаете, че той се опита да ни постави на колене, мен ме вкараха в съда, като образува ред дела, заплашваха ме и не можаха.

Обещах на Петков и Василев да съм коректен и да поставя въпроса на конференцията на партията. Там по възможно най-убедителен начин успях да кажа на хората, че нашето място не е там. Нашето място е в лявото пространство, защото имаме нужда от приятели, а не може да се оплачем, че не сме имали приятели в лицето на БСП. Друг е въпросът, че досега неглижираха темата за опазването на околната среда и качеството на живота, качеството на храната.

– Някои заподозряха, че именно Иво Прокопиев стои зад партията на харвардските възпитаници…

– Мен ми е ясно, че зад проекта са Прокопиев и цялата му кохорта там. Аз не се съмнявам. Когато се видях с г-н Петков и той беше пред мен, когато се гледахме очи в очи, аз го попитах – вие знаете ли, че Прокопиев не можа да ме постави на колене. С посредник Прокопиев ме покани на 30 април 2010 г. в неговото имение в Созопол. Аз отказах, защото за мен беше важно какво мислят хората в Меричлери.

– Знам, че сте обещали на приятеля си да има справедливост!

– На гроба му казах, че ще се боря, докато съм на този свят с такива хора, които унищожават човешки живот и природата. Така че никой не можа да купи мен, никой не можа да купи моите колеги.

– Каква е ролята на президента за проекта на Петков и Василев?

– Аз директно ги питах, след като се представят, едва ли не за хора на президента, той знае ли, защото аз искам среща с него, имам честта да го познавам. Отговориха ми, че това не е проект на президента. Президентът не знае какво правят и с кого се срещат, но други хора в президентството знаят, както знаят и хора от вътрешната опозиция в БСП, защото те /Петков и Василев/ ми казаха, че в момента си подготвят структурите. Но категорично отрекоха президентът да е ангажиран. Ако питате мен, аз съм убеден, че президентът не е ангажиран с този проект.