ЕС обвини Русия за продоволствената криза

0
56
Снимка: рixabay

Кремъл използва хранителните доставки като стелт ракета срещу развиващите се страни, посочи Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че Русия използва хранителните доставки като „невидима ракета“ срещу развиващия се свят, принуждавайки хората да изпадат в бедност, съобщава Би Би Си.

Той посочи инвазията на Русия в Украйна като причина за световната продоволствена криза. А посланикът на Русия в ООН Василий Небензя напусна заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

Украйна е голям износител на олио за готвене, както и на зърнени храни като царевица и пшеница. Русия също изнася огромни количества зърнени култури, както и торове. Липсата на този износ доведе до покачване на цената на алтернативите.

„Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като стелт ракета срещу развиващите се страни“, каза Мишел по време на заседанието на Съвета за сигурност в Ню Йорк.

„Драматичните последици от руската война се разпространяват по целия свят и това повишава цените на храните, тласка хората към бедност и дестабилизира цели региони. Единствено Русия е отговорна за тази продоволствена криза“, посочи Мишел.

Той добави, че лично е видял милионите тонове зърно, заседнали в украинското пристанище Одеса заради морска блокада, наложена от Русия.

Мишел също обвини Русия, че краде зърно и предотвратява засаждането и прибирането на реколтата в Украйна заради военните й дейности там.

Коментарите му накараха посланика Василий Небензя да напусне заседанието. Когато си тръгваше, г-н Мишел се обърна директно към него: „Може да напуснете стаята, може би е по-лесно да не слушате истината“.

Небензя каза пред Ройтерс, че не може да остане заради „лъжите, които Шарл Мишел дойде тук да разпространява“.

На отделна среща държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също каза, че Русия пречи на украинския износ на зърно и обвини руските сили в унищожаване на украинската селскостопанска инфраструктура.

Говорейки по време на виртуална кръгла маса с филантропи, неправителствени организации и субекти от частния сектор, г-н Блинкен каза: „Има някъде около 20 милиона тона пшеница, която е уловена в силози близо до Одеса и в кораби, буквално пълни със зърно, които са заседнали в пристанището в Одеса заради тази руска блокада“.

Подобно на Мишел, той каза, че има достоверни съобщения, че Русия „краде“ зърното на Украйна.