Ето кой ще управлява 1 млрд. лева като шеф на надзора на държавния ВиК холдинг

0
293
Николай Цонев Снимка: БТВ

Като директор в МО Николай Цонев продаваше хляб на армията чрез собствената си фирма

Емилия Милчева Снимка: фейсбук

Емилия Милчева, фейсбук

Един много добър журналист – Диян Моркин, светла му памет, в свои разследвания навремето беше разкрил какви ги върши Николай Цонев, кадър на НДСВ, военен министър в тройната коалиция, за чиито дела прокуратурата нехаеше точно както и сега за други. Не мога да ги споделя, защото, за съжаление, няма достъп до архива на в. „Сега“.

Този човек сега е назначен за председател на Надзорния съвет на държавния ВиК холдинг с капитал от 1 милиард лева. Ще споделя само един цитат от материал на Дидо, а те са много и всички до един направени по правилата на професията.

„През 2005 г. за пръв път попитах тогавашния военен министър Веселин Близнаков дали смята, че е нормално директор в Министерството на отбраната да продава хляб на армията чрез собствената си фирма. Ставаше въпрос за Николай Цонев, който по това време беше изпълнителен директор на ИА „Социални дейности на МО“. А една от фирмите, в които той е съсобственик – „Нилана“ ООД, беше сключила договор след порочен конкурс да доставя хляб и хлебни изделия на голяма част от поделенията в армията.

Тогава Близнаков отговори, че ще провери, а Цонев бе саркастично откровен пред „Сега“ – обясни, че не се интересувал изобщо от делата на фирмата си, а искал да получава от нея „само парички“…