Евродепутатите от ГЕРБ/СДС призоваха да бъдат сведени до минимум отношенията ни с Русия

0
88
Снимка: ГЕРБ

Това е война не само срещу тази независима държава, но и срещу международния правов ред, написаха те в декларация

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС излязоха с декларация по повод руските действия в Украйна. Те осъдиха поредната военна агресия на Руската федерация срещу Украйна.

„Това е война не само срещу тази независима и асоциирана с Европейския съюз държава, но и срещу международния правов ред. Решението на режима в Кремъл да признае за независими „народни републики“ две украински области, взето въпреки многократните предупреждения на ЕС, САЩ и Великобритания за правната недопустимост на такова действие, е доказателство и за провала на опитите за преговори и „тиха дипломация“.

Затова и ние, българските евродепутати от ГЕРБ/СДС, призоваваме президента Румен Радев и българското правителство да участват активно в реализиране на общия политическия отговор на ЕС и НАТО срещу антихуманните и антидемократични действия на режима на Владимир Путин. Нека да припомним, че същият режим не само манипулира историята по отношение на Украйна, но и застана категорично на антибългарска страна по отношение на спора с Република Северна Македония.

Този режим отказа и да върне заграбените по време на окупацията български архиви. По този начин те искат да ни лишат от нашата национална памет! Призоваваме в знак на солидарност да бъдат сведени до минимум отношенията ни с Руската федерация, включително политическите, икономическите, културните, образователните и др. връзки, докато Русия продължава да окупира украинска територия.

Да спрем агресора! Да бъдем достойна България!“, пишат в декларацията си евродепутатите.