Еврозоната и Шенген са основни приоритети за МВнР според Николай Милков

0
33
Николай Милков, служебен министър на външните работи

Очаква се за предсрочния вот извън страната да отворят врати 800 изборни секции

Присъединяването към еврозоната и шенгенското споразумение, както и провеждането на изборите за Народно събрание на 2 октомври зад границата, са водещите приоритети на МВнР. Това заяви на брифинг служебният министър на външните работи Николай Милков.

Сред приоритетите са и присъединяването на страната към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и подготовка от страна на държавата на Първоначален меморандум с позиция по всеки един правен инструмент на ОИСР (Организация за икономическо сътрудничество и развитие), активно присъствия на България в ЕС и НАТО и участието на страната ни в колективните усилия за справяне с настоящите кризи.

От МВнР определят като важни задачи европейската интеграция на страните от Западните Балкани, както и отстояване и надграждане на постигнатото в последните месеци по отношение на европейския път на Република Северна Македония, както и фокусиране на вниманието върху партньорите от ЕС и НАТО и върху други проблеми, свързани със сигурността в региона.

„Друг приоритет е РС Македония. Идеята е ние да не отстъпим по никакъв начин от пробива, който беше напревен в преговорите. Искам да отдам заслуженото на предишнното правителство, което свърши много работа и не абдикира от фукнциите си, така както много правителства го правеха, замитайки проблема под килима. Предишното правителство свърши много работа по този въпрос, което нацията трябва да признае“, каза служебният министър, подчертавайки, че проблемите все още не са решени и предстои още много работа.

За организацията на изборите в чужбина са предвидени 7 635 000 лв. Очаква се за предсрочния вот извън страната да отворят врати 800 изборни секции, каза още Милков. Той подчерта, че отново външното министерство ще разчита на общностите в чужбина, а голяма част от тях участват активно в изборите и са членове на секции.

Пред медиите Николай Милков представи екипа си. Нновият служебен министър ще има двама заместници. Единият от тях е досегашният ни посланик в Украйна Костадин Коджабашев. Той ще е и говорител на ведомството.

Велислава Петрова остава заместник-министър на външните работи и в този кабинет. „Това е и оценка за нейната работа. Хипотези или обвинения за реваншизъм би следвало да се тълкуват като безпочвени”, каза служебният ресорен министър Николай Милков. Петрова ще се ангажира с темите за РСМ, бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и присъединяването ни в ОИСР.

Светлана Стойчева става началник на кабинета на министъра. Тя е бивш посланик на България в Канада.

Всеки четвъртък екипът на МВнР ще дава редовни брифинги, за да отчита работата си, декларира министър Николай Милков.