Фандъкова: Недопустимо е да плашат хората със спиране на газа за „Топлофикация“ в София

0
52
Йорданка Фандъкова Снимка: Монитор

Ясно е, че има проблем с осигуряването на газ за страната и трябва да се търсят решения в тази насока, посочи кметицата

В последните дни чухме безпрецедентни и недопустими изказвания на „Булгаргаз“ и КЕВР за спиране на газоподаването към „Топлофикация София” от 1 септември, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя бе категорична, че подобно поведение на държавни институции и компании е абсурдно. „Немислимо е да се каже, че спират топлоподаването за над 1 млн. души, за да отклонят тези количества към Чирен. Това е откровено признание, че няма достатъчно договорени количества газ”, категорична е Фандъкова.

„Заплахи за спиране на природния газ към София не мога да приема и софиянци няма да приемат това. Ясно е, че има проблем с осигуряването на газ за страната и трябва да се търсят решения в тази насока. Но смятам, че е недопустимо по този начин да се плашат хората“, каза още тя.

Вчера председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви пред bTV, че от 1 септември газът за столичната топлофикация може да спре. Позова се на писмо на “Булгаргаз” до регулатора и заяви, че е по-добре да бъде спряна топлата вода през летния сезон, а количествата газ, които столичното дружество така и не плащало, да се нагнетяват в хранилището в Чирен, за да започне отоплителният сезон с достатъчно синьо гориво. Според Тодоров проблемите в управлението на “Топлофикация София” идват от решенията на политиците в Столичния общински съвет.

Проблемът е, че няма газ, а не в задълженията на „Топлофикация София“, каза председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. По думите му има решение на КЕВР, с което се признава, че държавата дължи на дружеството 332 млн.лв. „Някой трябва да каже, че царят е гол. Подходът, който ни притеснява – има топлофикация – има проблем, няма топлофикация – няма проблем, просто не е сериозно“, категоричен бе Георгиев.