Финландия вече е членка на НАТО

0
35

Финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг

Финландия стана днес 31-ата страна от НАТО, след като финландският външен министър Пека Хависто връчи съответните документи на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в присъствието на генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг. Пред централата на алианса в Брюксел на тържествена церемония бе издигнато финландското знаме редом със знамената на останалите страни от организацията. От днес финландското знаме се издига и пред военното командване на НАТО в Монс (Белгия), както и пред съюзническото командване в Норфолк (Вирджиния, САЩ).

Днес е исторически ден, който показва, че всеки народ има право да избере пътя си и че вратите на НАТО остават отворени – това не може да се промени със заплахи и принуда, заяви по този повод Столтенберг. НАТО е съюз на свободата, демокрацията и върховенството на закона, създаден като щит срещу агресията и продължава да изпълнява тази задача, добави той.

Войната се завърна в Европа и Финландия реши да се присъедини към най-успешния алианс в света. Това беше най-бързия процес на присъединяване в историята на пакта. През юни миналата година всички държави от алианса се съгласиха да поканим Финландия и Швеция. Очаквам да приветстваме Швеция възможно най-скоро, посочи генералният секретар, цитиран от БТА.

Не искаме други да казват какво можем и трябва да направим, отбеляза финландският президент Саули Нинистьо. Той посочи, че Русия се опитва да изгради своя сфера на влияние, от която Финландия не желае да бъде част.