Фирма на зам.-министър с отнет лиценз

0
288
Александър Петков Снимки: Труд

Петков става служебен зам.-министър на отбраната още на 14 май 2021 г. и в момента продължава да е на същия пост в редовното правителство

Един от първите назначени зам.-министри по време на първото служебно правителство на Румен Радев от миналата година се оказва Александър Петков, който има повече от любопитна кариера. Петков влиза като зам.-министър на отбраната още на 14 май 2021 г. и е на същия пост и с днешна дата. През далечната 1999 г. обаче е председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор и брокер на ценни книжа в Инвестиционния посредник “Улпия Секюритис” АД, когато на дружеството е отнето разрешението за извършване на дейност като инвестиционен посредник, пише „Труд“.

С Решение №64-ИП от 27.10.1999 г. Комисията по ценните книжа и фондовите борси (КЦКФБ) отнема разрешението за извършване на дейност като инвестиционен посредник на “Улпия секюритис” АД, гр. София. Като председател на Съвета на директорите Петков обжалва, но с Решение №4358/14.05.2004 г. Върховният административен съд на Република България оставя в сила Решение №64-ИП от 27.10.1999 г. на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

Факсимиле от Решението на Върховния административен съд, с което от ВАС потвърждават решението на Комисията по ценни книжа и фондовите борси от 1999 г. за дружеството, на което Петков е бил изпълнителен директор.

Следва подобна история, но вече в Инвестиционен посредник “Позитива” АД, София. Там Петков е за малко време ръководител на отдел “Ликвидност”. Отново с Решение №901-ИП от 23.06.2017 г. Комисията за финансов надзор отнема издадения на “Позитива” АД лиценз за извършване на дейност като инвестиционен посредник. Петков обаче вече е напуснал дружеството.

От 2012 г. до 2016 г. е директор за връзки с инвеститорите и финансов мениджър в “НУРТС България” ЕАД – компанията, която беше в активите на банкера с фалиралата КТБ Цветан Василев. При първото служебно правителство на президента Румен Радев от 2017 година Александър Петков отива в структура на военното министерство.

От февруари 2017 г. до юли 2017 г. Петков е управител в “Снабдяване и търговия – МО” ЕООД. Дружеството е сочено като едно от най-апетитните под шапката на отбранителното ведомство, защото към него са редица дейности като реализация на ненужните за армията оръжия, боеприпаси, военна техника и друго имущество.
Петков излиза от военното министерство веднага след като има избрано редовно правителство и през последните години е бил директор за връзки с инвеститорите и финансово планиране в “Кепитъл Консепт Лимитед” АД.

Фирмата е била обект на интерес от икономическо разследване на журналисти, припомня Zonanews. През годините дружеството е описвано в заглавия като “Чрез сделка за 1800 лв. на борсата “цъфна” компания за почти 13 млрд. лева”. Името на фирмата е в материали и за мегакомплекса с китайски инвестиции за развлекателни съоръжения в размер към 1,5 млрд. лева. В “Кепитъл Консепт Лимитед” АД Александър Петков е постъпил почти веднага след като е сменен от поста си във военното министерство от екипа на Красимир Каракачанов. За да се върне отново веднага след изтичане на мандата на последното ни редовно правителство през миналата година и вече в три състава на кабинета Петков е зам.-министър на отбраната, като ресорът му там е с икономическа насоченост.