Франция искала да решим спора с Македония до няколко месеца, твърдят в Скопие

0
155
Снимка: МВнР

Агенция МИА се позова на „високопоставен дипломатически източник“

Френското председателство на ЕС иска да реши спора между България и Северна Македония и настоява да се зачита времевата рамка, дадена от страна на София. Това посочва македонската информационна агенция МИА, като се позова на „високопоставен дипломатически източник“.

„Сега с новото българско правителство изглежда, че има път, който може да бъде определен. Самото правителство каза, че ще са необходими няколко месеца, трябва да се впишем в тази рамка, но същевременно правителството откри перспектива и тя трябва да остави надежда, че резултати са възможни преди края на полугодието. Ще се опитаме да стимулираме това в ролята си на председателството и би било добра вест, ако досието на Република Северна Македония и това на Албания бъдат деблокирани и да можем да приложим новата методология“, заявил високопоставеният дипломат от френското председателство на ЕС.

Вчера след повече от 5 часа разговори КСНС при Румен Радев реши да се придържа към Договора за добросъседство, подписан от правителството на Бойко Борисов, и декларацията, приета от 44-то Народно събрание. Преговорите да не се обвързват със срокове, а с резултати, реши още КСНС.