Франция спря безплатните тестове за ковид-19

0
53
Снимка: Pixabay

Мярката трябва да подтикне към имунизация неваксиниралите се

В петък Франция спря да предлага безплатни тестове за коронавирус за всички в рамките на последните усилия на правителството да подтикне отказалите се да се ваксинират срещу вируса.

За получаване на здравен пропуск, който е необходим за достъп до кафенета, ресторанти, спортни съоръжения и места за развлечение, като например кина, е необходим отрицателен тест, доказателство за възстановяване или пълна ваксинация, съобщи АФП.

Тестовете бяха безплатни, докато кампанията за ваксиниране във Франция се разгърна с пълна сила, но правителството заяви, че не ги разглежда като алтернатива на ваксинацията, след като всеки желаещ може лесно да си направи инжекция.

Близо седемте милиона пълнолетни във Франция, които не са ваксинирани или са ваксинирани с една доза, сега ще трябва да плащат между 22 и 44 евро за тест.

Тестовете ще останат безплатни за хора с медицинско предписание, които са имали скорошен контакт със заразен човек, които наскоро са имали положителен тест или които са сертифицирани като непоносими към ваксини. Освен че ще насърчи повече хора да се ваксинират, мярката ще помогне на правителството да ограничи разходите за тестове, които се очаква да възлязат на 6,2 млрд. евро тази година в сравнение с 2,2 млрд. евро през 2020 г.

Този ход идва на фона на продължаващото забавяне на пандемията.

Четвъртата вълна на коронавируса изглежда приключва във Франция, след като вчера здравните власти съобщиха за малко над 5000 нови случая през предходните 24 часа.

Също така от петък около 2,7 души, работещи в болници, клиники и домове за възрастни хора, както и пожарникари и шофьори на линейки, трябва да представят доказателство за пълна ваксинация или рискуват да им бъде прекратен трудовият договор и да им бъде орязана заплатата.