Гълъб Донев се снима с „Врабчетата“ и си купи „Лидерство“ на Кисинджър от панаира на книгата

0
59
Гълъб Донев си купи книга на Кисинджър от панаира. Снимка: 24 часа

Нямам криле като птиците, но книгите ми дават такива. Бъдете грамотни и четете с разбиране, каза премиерът

Нямам криле като птиците, криле ми дават книгите, каза служебният премиер Гълъб Донев на откриването на Пролетния панаир на книгата пред НДК.

„Успях да се снимам с вокална група „Врабчетата“. Гълъб се снима с врабчета е едно добро начало на история за деца“, пошегува се служебният министър-председател. Той отбеляза, че да си грамотен човек е проява на себеуважение, но и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат както им е удобно.

„Граматиката на един език е неговата конституция, спазва се без своеволия и отклонения от правилата“, посочи служебният премиер. Той е категоричен, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието ни.

„Да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата, е проява на грамотно четене“, смята Донев.
Според него да си четящ и грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме, и знание, което все повече ще се цени.

Служебният премиер е убеден, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово, ще бъдат ценени, търсени и предпочитани.

„Даже ще стигна по-далеч – очаквам в близко бъдеще към кандидатите за работа да се поставят и изисквания за грамотно ползване на български език“, изтъкна премиерът и призова българският език да се учи с внимание и уважение.
„Бъдете грамотни и четете с разбиране“, апелира Гълъб Донев.

Той  си купи книгата “Лидерство“ на Хенри Кисинджър. В нея политикът анализира живота на шестима изключителни лидери чрез отличителните стратегии на държавното управление, които според него са въплъщавали.

Това бе една от малкото книги, които Гълъб Донев купи за себе си. Останалите бяха предимно детски с много картинки за почти двегодишния му внук Роби.

На една от шатрите премиерът си купи и три книги на Захари Карабашлиев, като получи и автограф.