ГДБОП иззе документи от Свободна зона – Русе, по проверката за взрива на Кримския мост

0
41
Свободна зона - Русе

Споменатата от руските власти фирма е регистрирана в Панама, а неин представител е българска спедиторска компания

Служители на ГДБОП и Агенция „Митници” са иззели документи и видеозаписи от Свободна зона – Русе, в издирване на товара, посочен от Кремъл като взрив, предназначен за Кримския мост, предава БНР.

След като официалната руска власт намеси България във взривяването на Кримския мост, още вчера се появи информация с конкретика – фирмата и мястото, където бил натоварен камионът с взрива. В информация на руските медии се споменава фирма „Балтекс Кепитъл”, която била сключила договор за товара с украинска фирма в началото на август и товарът пристигнал в Русе.

Такава фирма обаче няма регистрирана в България, а в Панама и нейни митнически представители са спедиторската фирма „Тиваком”.

„За мен като професионалист няма нищо общо камионът, контейнерът, стоката с това, което е стигнало оттатък. Този камион е стигнал там, качвайки се на ферибота в Бургас, стигнал е в Поти, оттам нататък какво е станало нямам представа”, обясни един от управителите на спедиторската фирма Валентин Илиев и поясни, че отговорност за съдържанието на контейнера носят граничните и митническите власти на държавите, през които преминават товарите.

Москва обвини военното разузнаване на Украйна за експлозията на Кримския мост, взривът бил изпратен от Одеса до България.

В случая строителното фолио е тръгнало от Украйна, преминало е през Румъния, пристигнало е в Русе и оттам през Бургас е отпътувало към Грузия и Армения. Фактически това прави невъзможно безпрепятственото придвижване на взрив, колкото и добре да е прикрит, категорични са специалистите.

Въпреки ясната позиция на правителството, че България няма нищо общо с взрива, вчера е назначена проверка в Свободна зона – Русе, от ГДБОП и Агенция „Митници”, а резултатите от нея ще бъдат докладвани на правителството.