Георги Ангелов: Има риск да загубим 50 млрд. лева, ако новият парламент не приеме един куп закони

0
82
Георги Ангелов Снимка: Капитал

Без бюджет за следващата година крахът е неминуем, казва икономистът

От първия ден на новия парламент има един куп закони, които трябва да приеме, защото има опасност да загубим едни 50 милиарда лева, предупреди икономистът Георги Ангелов по Нова телевизия.

Според него, ако не бъде свършена тази работа, се рискува икономиката да влезе в рецесия, и то дълбока. „До момента сме показали, че можем да навигираме в тази обстановка. Заради това положението не е толкова лошо, но може да стане“, обясни Ангелов.

Ако няма бюджет за следващата година, крахът е неминуем.

„Парите от Плана за възстановяване не се пазят. Срокът за усвояване на парите по Плана за възстановяване са много кратки. Така че, ако не успееш да ги усвоиш, парите отиват в помощ на други страни. Ако до края на следващата година нямаме сключени договори – край, губим парите. Тук идеята е да се усвоят бързо, за да има антикризисен ефект. Ако няма правителство, може би няма да има време да се приемат важни закони, за да получим тези пари“, заяви експертът.

„Ние още нищо не сме усвоили от тези пари. Те ще дадат глътка въздух в тази криза. С тях ще се помогне и на икономиката. От ден първи на новото правителство трябва да се създаде комисия, за да може да се задвижат спорните въпроси и да има консенсус“, смята той.