Георги Ганев: Ще продължава да става все по-скъпо

0
104
Георги Ганев

Инфлацията ще е двуцифрена, но няма да стигне стойностите от 90-те години на миналия век, подчерта депутатът

„Ще продължава да става все по-скъпо по две причини. И докато те не изчезнат тези процеси – може би няма да са толкова силно изразени, но ще продължават. Първата е голямото нарастване на паричната маса в света поради хлабавата парична политика на световните централни банки в продължение на две десетилетия. Втората причина е войната”. Това заяви пред Нова тв Георги Ганев от „Демократична България”.

Той коментира и увеличението на пенсиите с 6,1 процента. „Да не забравяме, че това увеличение на пенсиите идва след две години на рекордно повишение на парите за старост – с добавки и други. Все пак социалноосигурителната система може да поеме много, но не безкрайно. Нека обаче да диференциираме – никой не казва, че пенсиите в България са високи. Всеки би искал да види възрастните хора с по-голяма покупателна способност. Много по-важно е не колко лева ти е пенсията, а какво можеш да си купиш с нея”, посочи той.

„Много споря с колеги, които казват, че трябва да се дават повече пари. Но именно повечето пари са причина за инфлацията – увеличава се броят пари. Търсим всякакви възможности – бюджетни и други – да подпомогнем пенсионерите”, категоричен е Ганев.

По думите му инфлационните процеси ще продължават, докато не изчезнат и двете причини. „Разходите за фундаментални неща като торовете – които са също толкова важни колкото горивото, тепърва ще продължат да нарастват. Предполагам, че секторът на услугите ще бъде по-малко засегнат. Но сектори в производството – като индустрията, селското стопанство и транспорта, че пострадат тежко”, подчерта той.

Според него положението не е чак толкова лошо, че да свикваме с двуцифрени стойности на инфлацията. „Със сигурност нива на инфлацията като тези от 90-те години на миналия век – няма да достигнем. Но няма и да се укроти инфлацията тази година и ще се задържи на двуцифрени стойности”.

Предлагаме вдигане на прага за ДДС до 160 000 лв. и намаляване на лихвата за забавяне, подчерта Ганев.

Той коментира и избора на нов шеф на БНБ. „За управител на БНБ трябва да се предложи човек, който да е безспорен, очаквам повече кандидатури“, категоричен беше той.