ГЕРБ: Амалгамата между министрите Асен Василев и Кирил Петков напомня на семейна бизнес група

0
323
Лъчезар Борисов и Христо Гаджев

Язовир „Пазар дере“ е изпуснат умишлено, каза на брифинг Лъчезар Борисов

„Язовир „Пазар дере“ е изпуснат умишлено. Това заяви бившият министър на икономиката Лъчезар Борисов по време на брифинг в централата на ГЕРБ.

„Г-н Бънчев, директор на предприятието, което управлява язовира, също твърди, че язовирът е бил източен“, допълни той.

„Събрали сме се, следвайки три основни принципа – почтеност, прозрачност и професионализъм. Нещо, което не се наблюдава от служебния кабинет. В момента виждаме изчегъртване на мерките за подкрепа за бизнеса, изчегъртване на Плана за възстановяване и устойчивост и на изчегъртване на здравето и живота на хората. Мерките с кредитите също няма да се случат. Разчитам, че развързването на ръцете на банките, няма да бъде като през 1996-1997 или като през 2013 г.“, заяви още той.

Бившият икономически министър отговори на служебния кабинет и за цената на цялостното изпълнение на проектите.

„По отношение на цените на бетона, на транспорта и цялостното изпълнение на проектите – цената на бетона е 90-95 лева, а не над 200 лв., както твърди Петков. Във фактурата е записано, че единият вид бетон е на цена 90 лева на кубичен метър, а на другия вид бетон е 95 лева на кубичен метър. Министър Петков явно изпуска надниците на работниците, транспорта, машинизацията и т.н. Цена за транспорт в проектите няма. Цената включва транспорт на трошен камък, както и цената на инертните материали“, каза още Борисов.

Той акцентира, че служебното правителство отново подвеждало обществото и нарушавало принципите: почтеност, прозрачност и професионализъм, с неточността на изнесените данни и посъветва съветниците на Кирил Петков да се запознаят със Закона за водите.

„В период от 30-40-50-60 години язовирите, били собственост на ТКЗС-тата, не са ремонтирани. Те са ги прехвърлили на общините, които също не са ги ремонтирали поради липсата на средства. Тези язовири са опасни и това наложи приемането на закон. ДКК има отношение само към техните ремонти. Ключовете за изпускателите им са предадени на ДП „Управление и стопанисване на язовирите“. Именно това предприятие изпуска сега язовирите. Принципал на това предприятие е министърът на икономиката, а председател на съвета на директорите е Стамен Янев“, подчерта бившият министър.

По думите на кандидата за народен представител от ГЕРБ Христо Гаджев служебното правителство е предприело редица спорни назначения.

„Интересно е как г-жа Даниела Везиева ще проверява ДКК, след като под нейната шапка влиза Институтът по маркетинг. Преди време Везиева пак беше в Министерството на икономиката, а Институтът по маркетинг плащаше наема на апартамента ѝ“, попита той.

„Другият интересен проверяващ е съветникът на министъра Даниел Лорер. В групата за проверки влиза и съпругата на Даниел Лорер – Виолета Лорер, която е зам.-министър на финансите. Тя беше зам.-министър и преди години, когато отговаряше за Агенцията по инвестициите. Тази агенция тогава беше издала сертификат, на база на който фирмата на Кирил Петков беше сключила договор за индустриална зона Божурище“, каза още Гаджев.

Той подчерта, че амалгамата между министрите Асен Василев и Кирил Петков е притеснителна, защото напомня на семейна бизнес група.

„Двамата министри трябва да вземат мерки и да гарантират безпристрастността на извършваните проверки. Как тези лица ще проверяват действията си в минали периоди“, попита Гаджев.