ГЕРБ: Холокостът е най-тежкият урок по история, да не се забравя

0
38
Екатерина Захариева Снимка: МС

Антисемитизмът не изчезна с освобождаването на нацистките лагери, посочи от парламентарната трибуна Екатерина Захариева

ГЕРБ почете Международния възпоменателен ден на Холокоста в декларация.

„В световния календар има дати на скръб и печал, които ни напомнят за най- мрачните дни в глобалната история. Такава дата е и и днес, 27 януари, денят в който през 1945 г. бе освободен лагера Аушвиц“, каза Екатерина Захариева.

„Днес ние почитаме паметта на милионите невинни жертви на Холокоста, спомняме си за погубените човешки животи на тоталитарния режим, който се опитва да унищожи една от най- важните човешки ценности – разнообразието и толерантността. Усилията към глобалната демократична общност трябва винаги да бъдат ръководени от зачитане на различията“, каза още тя от името на ПГ на ГЕРБ.

По думите й холокостът е най-тежкият урок по история, който не трябва никога да бъде забравян.

„За съжаление антисемитизмът не изчезна с освобождаването на нацистките лагери“, припомни Захариева.

Тя подчерта спасяването на българските евреи, което е забележително събитие, което показва волята за справедливост на българския народ.

„Благодарение на усилията на 43-ма депутати, позицията на църквата, на общественици, на обикновените граждани държавният глава цар Борис Трети отказва депортиране на повече от 48 хиляди евреи към лагерите на смъртта. Това не са фашисти, нито в България е имало фашистки режим. Обективният прочит на историята е признак за демокрацията на една държава“, отбеляза тя.

„Не може да оспорваме обаче факта, че 11 000 евреи от Северна Гърция и кралство Югославия са били депортирани“, посочи тя и призова всеки да поеме отговорност, за да се гарантира, че младото поколение ще запомни Холокоста и ще е нетолерантно към всички форми на изкривяване на историята.