ГЕРБ: Не чухме от Рашков нито един факт или доказателство за незаконни подслушвания

0
312
Снимка: кадър

Внесли сме искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва безобразията му по време на предизборната кампания, заяви Тома Биков

Преди два месеца с една медийна бомба започна темата с подслушванията. Тази тема беше преекспонирана с една-единствена цел – да се изчегърта ГЕРБ. Това заяви председателят на ПГ на коалиция ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в Народното събрание.

„Днес се проведе изслушване на служебния министър на вътрешните работи и ние не чухме нито един факт или доказателство, че такива незаконни подслушвания са били осъществявани. Нещо повече – има доклад на Бюрото за контрол на СРС, който отрича тези твърдения, както и прекратено досъдебно производство от прокуратурата поради липсата на доказателства“, категорична е Десислава Атанасова.

„Отново сме в безпрецедентна ситуация. След като си тръгна от НС, без да даде отговори, Бойко Рашков ползва трибуната на МВР, за да прави нови внушения по отношение на всички акции, които са провели от МВР по време на предизборната кампания. Ние смятаме, че това е недопустимо. Правят се внушения по отношение на една политическа сила – ГЕРБ. Ние ще продължим да задаваме въпроси и ако се наложи ще изслушваме всеки ден министър Рашков, за да се установят тези факти и обстоятелства, които той хвърля в публичното пространство, без да почиват на абсолютно никакви данни“, посочи тя.

„България е правова държава и все още има презумпция за невиновност. Всички твърдения за каквито и да е, свързани с изборния процес, престъпления, се доказват в съда. Бойко Рашков не е последна инстанция, за да прави подобни внушения“, подчерта Атанасова.

Депутатът от ГЕРБ Маноил Манев допълни: „Бойко Рашков призна три много важни неща – „благодарение на МВР съставът на Народното събрание е такъв, какъвто е“. Такова нещо в българската история официално да се заяви, че МВР е подредило НС, не се е случвало. Другото, което стана ясно днес, е, че 14 000 са предупредителните протоколи, разписани от хора, свързвани с ГЕРБ. Днес министърът на вътрешните работи заяви: „Ако някой е подписвал нещо, да дойде да го покаже“. Е не може да го покаже, защото този вид документ е единственият в системата на МВР и на правото, който не се връчва на човека, който го е подписал и това добре е било преценено, за да не остава следа“.

„Това любовно обяснение пред президента днес и пред новите партии, които ще правят правителство, да излезеш в МВР и да заявиш колко важно е да изчегърташ ГЕРБ, кореспондира само с онази негова пресконференция, на която каза, че е арестувал кмет на ДПС, за който каза, че е от ГЕРБ“, изтъкна Манев.

„Днес станаха ясни две неща – че Бойко Рашков е най-несъстоятелният министър на вътрешните работи през последните 31 години и абсолютно неадекватен човек. Този човек много иска да остане министър на вътрешните работи. Ние имаме полза от това, защото много лесно ще можем да атакуваме това министерство. За държавата подобно развитие на събитията би било нещо средно между фарс и трагедия“, коментира депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Внесли сме искане за създаване на анкетна комисия, която да разследва безобразията на Бойко Рашков по време на предизборната кампания, разясни той.