ГЕРБ първа сила в 24 района на страната, ДПС в три, ДБ – в два

0
91
Снимка: архив

БСП вземат Ямбол, ИТН – Русе

От 31 многомандатни избирателни района в страната ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в 24 от тях. ДПС печели изборите в 3 района – Кърджали, Разград и Търговище.

„Демократична България“ печели два – това са 23-и и 24-и МИР в София. А в 25-и МИР, където беше битката между Борисов и Нинова, спечели ГЕРБ с 24.08%.

„Има такъв народ“ и БСП си поделят по една област – съответно Русе и Ямбол. Най-категорични са били избирателите в Кърджали – там печели ДПС с 62%. Най-големи колебания са имали в Плевен и Русе.

В Пловдив-град води ГЕРБ с 25.49% при обработени протоколи на 100%. Втори са „Има такъв народ“ – 19.94 %, а БСП – 14.63 %, „Демократична България“ получава 12,65 % от гласовете на пловдивчани, „Изправи се! Мутри, вън!“ – 5.08 %, а ВМРО 4,41 %.

Ясни са и окончателните преференции в Пловдив, но те няма да пренаредят листата на ГЕРБ, съобщава „24 часа“.

Най-много личен вот е събрал водачът Бойко Борисов – 5424 гласа.

След него е вторият в листата Иван Тотев с 832 харесвания. И веднага след него е Спас Гърневски със 750. Те обаче не могат да го придвижат напред и той остава пети. Същото важи и за седмата в листата Надя Танева. За нея са подадени 715 преференции. Вежди Рашидов е събрал 383, но твърдо си стои на третото място. Четвъртият – Радомир Чолаков е със 199.

На втората по резултат политическа сила в Пловдив „Има такъв народ“ изчисленията засега отреждат три депутатски места. Това означава, че освен водачът Тошко Йорданов в парламента ще влязат шампионката по шах Антоанета Стефанова и евентуално Теодора Пенева, експерт в сектор „Енергетика“.

БСП ще изпрати двама – проф. Иво Христов (ако Корнелия Нинова влезе от София) и Иван Петков-Бебето.

Двама може да вкара и „Демократична България“ – издателя и син на Божана Апостолова Манол Пейков, и доц. Ивайло Старибратов, бивш директор на Математическата гимназия. Но това зависи от преразпределението на гласовете. За последния 11-ти мандат ще спорят „Изправи се! Мутри, вън!“ и ДПС. Ако надделее формацията на Мая Манолова, Пловдив ще изпрати в Народното събрание Николай Хаджигенов. В случай, че той влезе от София, мястото ще заеме Мария Капон.

Окончателен е вотът във Велико Търново: ГЕРБ – 24%, БСП – 21,99% и ИТН – 20,87%. Гласували са 101 558 избиратели в областта.

От тях 4 100 са успели да го направят машинно, преди от ЦИК да спрат устройствата за електронен вот заради объркан софтуер.

ДПС успя да изпревари „Демократична България” в битката за четвърто място с 6.61%. Шестият резултат е за „Изправи се! Мутри вън”, за тях са гласували 6.03 на сто.