ГЕРБ поиска оставката на председателя на комисията по енергетика

0
129
Снимка: фейсбук

Причината е липсата на доклад по внесения законопроект на ГЕРБ за компенсации заради скъпия ток

ПГ на ГЕРБ-СДС поиска оставката на председателя на комисията по енергетика Радослав Рибарски, съобщи Tribune.

Причината е липса на доклад по внесения законопроект на ГЕРБ за компенсиране на общини, болници, храмове и детски градини по отношение на високите сметки на електроенергия за небитовите потребители.

Вчера Комисията по енергетика отхвърли идеята на ГЕРБ за компенсации за тока на болници, храмове и обществени сгради.

„Аз се надявам, че всички вие виждате колко е голямо разминаването между дневния ред на това Народно събрание и дневния ред на обществото. И колкото и да не ми се иска е редно да споделя с вас, че всъщност не само правителството не работи, не работят и комисиите. Вчера Комисията по енергетика завърши в 12 часа. Там има достатъчно експерти. По тази изключително важна тема нямаше политически формации, които да бяха против. Да, въздържа се управляващото мнозинство, но дебатите и изготвянето на доклада и протокола от комисията можеха да станат вчера следобед без никакво затруднение. Това не се случи.

Работата на комисията се организира от нейния председател. Председателите на всички комисии в Народното събрание са от управляващото мнозинство. Затова смея да кажа, че те не работят, когато има предложения, които са изключително важни за всеки един български гражданин. В тази връзка ние искаме оставката на председателя на Комисията по енергетика и разчитаме, че председателят на Народното събрание, който е отговорен за работата му, ще направи така, че да работят комисиите, ще направи така, че правилата да се спазват и да ги спазва и самият той, защото аз преди малко дадох пример как се нарушават тези правила избирателно, според ситуацията.

Настояваме за оставката на председателя на комисията по енергетика и по още една причина. Той беше председател и на Временната комисия по енергетика, която не излезе с доклад, не направи така лелеяния анализ на състоянието на енергетиката и не предложи мерки на правителството. Това всъщност беше смисълът на комисията“. Това заяви Росица Кирова от ГЕРБ-СДС.

По думите й този председател дори на още пет комисии да бъде председател ще върши същата работа.

„Свидетели сме отново на престъпно нехайство на Народното събрание в лицето на управляващите и в лицето на председателя на Нардното събрание. Има една основна тема, която интересува и е в дневния ред на гражданите – кризата с цената на енергоносителите, именно ток и газ. Внесохме законопроект, с който искаме да решим проблема на общини, детски градини, училища, болници, старчески домове, храмове, коит не знаят не как ще платят сметките си за електроенергия следващия месец, а не знаят как ще си платят януарската сметка, чийто падеж е след броени дни. За сметка на това по дневния ред виждаме изслушвания, които не отговорят на изискванията да бъдат в дневния ред. За сметка на това десетки места остават на тъмно.

Всеки един български гражданин, независимо за коя партия са гласували, всички кметове, независимо от коя партия, страдат. Този законопроект казва, че могат да ползват цените на електроенергията такава, каквато е била през миналата година по това време. Храмовете, които стотици години не са били затваряни, се чудят как да си платят сметките за ток. Става дума за социални небитови потребители, които не могат да вдигнат сами своите приходи“, заявиха още от ГЕРБ.

„Ако ГЕРБ беше управляваща, аз съм сигурен, че и кметовете, и вероизповеденията, щяха да искат помощ. Не заради нещо друго – на ЕРП-тата можем да дадем средства, което е правилно, но видите ли – за общините това не е възможно“, заяви от своя страна Александър Ненков, зам.-председател на ПГ ГЕРБ-СДС.

„Той не може да се справи със задачата си“, отсече Ненков.

Според него явно мнозинството не разбира, че като отказва да обсъди и приеме предложението на ГЕРБ, наказва обикновените хора, а не кметовете.

„Явно мнозинството или не разбира същината на проблема, или го правят умишлено, защото оставам с впечатлението, че за тях това е една пиар акция“, каза Ненков.

Той смята, че причината се корени в обстоятелството, че повечето от кметовете са от ГЕРБ.

„Но те представляват своите съграждани и това важи и за вероизповеданията и за всички, омбудсманът също защитаваше тезата, че трябва да има компенсации“, каза Ненков