ГЕРБ: Поуки няма, Радев не може да бъде обединител на нацията

0
323
Десислава Атанасова

Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, заявиха от партията

Винаги сме твърдели, че демокрацията е зачитане на вота на българските граждани. Ние уважаваме институциите, затова и бяхме в залата при полагането на клетвата от г-н Радев и г-жа Йотова. Считаме обаче, че години наред всички думи за това, че една политическа партия, конкретно ПП ГЕРБ и нашата парламентарна група, е наричана с всякакви епитети, с опити да бъде чегъртана, влияе не на нас като парламентарна група, а е обида към всички членове и симпатизанти на тази политическа партия. Това каза Десислава Атанасова в отговор на въпроса защо напуснаха парламентарната зала при речта на Радев, предаде Днес.бг.

Атанасова заяви, че демокрация означава да зачиташ вота на гражданите, без значение как са го упражнили, защото тази президентска двойка е избрана едва с 30% избирателна активност, но и да браниш своите избиратели.

„Имахме усещането, че вече са взети много поуки, че са разчетени много грешки за поведението назад в миналото и сблъсъкът между институциите.

Отново повтарям, че за да има работещи институции, трябва да има диалог между тях и колкото и силен политически сблъсък да има, той трябва да е тук в тази сграда, не трябва да е по оста партии–президент. През последните 5 години видяхме, че президентът Радев не може да уплътни функцията, дадена от конституцията – да бъде обединител на нацията“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Очаквахме, че тези поуки са взети, защото нацията ни сега е разделена по много теми. Очаквахме, че новият президентски мандат ще започне по друг начин, ще има преосмисляне вече при по голям политически опит за това каква е ролята на политическите партии и каква е ролята на президентската институция. Ролята на президнетската институция е да търси консенсус, да бъде надпартиен българският президент, да кани когато е нужно и когато има нужда от реакции на кризи политическите партии да намират диалог. Това не се случи през последните 5 години, Консултативните съвети за национална сигурност не се провеждаха съгласно закона, не се обсъждаха важните теми, които вълнуват ежедневно българското общество”, заяви Атанасова.