ГЕРБ: Правителството на Румен Радев обявява „Мариците“ за мъртви през 2026 г., но ще им издава смъртен акт през 2038-а

0
524
ТЕЦ "Марица-изток" 1

България не може да разчита на авансово плащане по плана за възстановяване до края на годината

Вероятно очаквате широкоспектърна политическа критика. Освен политическите послания човек трябва да уважава себе си и хората, с които е работил“, заяви Томислав Дончев по повод Плана за възстановяване, като допълни, че 85% от документа е същият, който са оставили ГЕРБ.

Той отчете като добра новина, че въпреки закъснението планът все пак е подаден към ЕК. Освен това мерките в подкрепа на бизнеса са преформатирани към първоначалния вариант, който са оставили от правителството на Бойко Борисов.

Дончев отчете също, че проблем е окончателното отпадане на средствата за изграждане на напоителни системи и е мярка, която е искана и чакана от селскостопанските производители. Той допълни, че програмата за саниране фактически няма да работи.

Жечо Станков уточни, че цената на тока е достигнала абсолютния си рекорд от 625 лева за мегаватчас. „Свидетели сме на провала на правителството на Радев в частта му за помощ от фризьорските салони, през пекарните, та до големия бизнес. Предложенията за 50 лв. компенсация на мегаватчас са недостатъчни и вече трябва да са поне 150 лв.“, продължи Станков.

Той подчерта, че програмата за саниране изцяло е премахната от Плана за възстановяване, а средствата за улично осветление са частично възстановени, но не достатъчно, за да може да се помогне на общините.

Станков подчерта, че държавите членки имат право да получат авансово 30% от парите, или над 1,5 млрд. лева, което според него вече е загубена кауза, тъй като ЕК има два месеца да разгледа документите и на практика тези пари няма как да дойдат до края на годината. Като допълнение са внесени 1,5 млрд. лева за фотоволтаична енергийна система на батерии, което Станков уточни, че е най-скъпата енергия.

„Според мен това е лобизъм, вместо да ги насочим за нови големи инвеститори“, допълни Станков. Той определи като прах в очите на миньорите, като подчерта, че в документа ясно е записано, че страната ни се отказва от въглищата 2038 година.

„1,5 млрд. лв. загубени като авансово плащане и 1,5 млрд. лв. за скъпа енергия. Общо 3 млрд. лева хаос“, обяви Станков.

Красимир Вълчев припомни съвместно посещение на „Мариците“ с Румен Радев преди година и половина. Радев е казал точно четири изречения, които е повторил миналата седмица и нямат нищо общо с преработения План за развитие, а Вълчев определи думите на Радев за абсолютно демагогстване. На практика от записаното в документа става ясно, че 2026 година централите ще бъдат затворени. „Той или не е запознат, или откровено лъже. Приказките за 2038 са абсолютна демагогия. Това е все едно да обявим някой за мъртъв 2026 година и да издадем смъртен акт 2038 година? Това ли е разбирането за енергийна независимост на Радев – да сме зависими от руския газ? Виждате какво се случва с газовата криза“, обяви Вълчев.