ГЕРБ призова президента да даде срок за мандата до 17 часа на 26 юли

0
204
Снимка: архив

Управляващите заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори, възмути се Атанасова по повод записа от сбирката на ДБ

ГЕРБ определя преговорите за кабинет като хаотични движения, които поставят цялата политическа система в риск, заяви депутатът Радомир Чолаков на пресконференция в централата на партията. За да се възстанови конституционният ред, той призова президента Румен Радев да покани Корнелия Нинова до 26 юли в 17 часа да представи името на кандидат за министър-председател, ако не е готова – да започне действия за прекратяване на дейността на парламента и подготовка за предсрочни избори.

Шефката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова се спря на изтеклия по-рано запис от заседанието на ПГ на „Демократична България“. И обяви, че вече ще нарича ДБ „демократите от Социалистическа България“. Според нея от срещата стават ясни няколко неща – че има парламентарно крило на ПП и Лена Борисилавова.

„Ако някой си направи бухалка от КПКОНПИ, то друг иска да участва в работата й и да я контролира по време на избори – това е цитат от Христо Иванов, обясняващ отношението на Тошко Йорданов към закона за КПКОНПИ. Уж Иванов бил виден демократ и единствен борец за съдебна реформа. Те заедно ще си правят бухалка, с която ще ходят на избори“, възмути се Атанасова.

Според нея идеята на коалиционните партньори сами да определят датата на изборите, а не президентът с указ, е най-голямото нарушение на конституцията.

Никой не мисли за правителство, защото знаят каква ужасна спирала от кризи преследва България, смята тя. И разкри, че Христо Иванов е обявил, че ИТН вече били със статут на „търпими членове на коалицията“, но ПП имали проблем „кои са министрите на Слави и неговите пари“.

Става въпрос само за пари и интереси – кой ще овладее определени сектори, смятат от ГЕРБ. Атанасова се присмя и на думите на Иванов, че Тошко Иванов и Ива Митева се държали нагло и арогантно. Вие до вчера бяхте заедно и чегъртахте ГЕРБ, продължи тя. И разкри последните изречения от срещата – имало признание, че ДБ участват в разговорите с „информационна цел“ и ще поддържат „всички словесни еквилибристики, защото този мандат бил технически“ и нямало да бъде съставен кабинет.