ГЕРБ: Радев се превръща в рецидивист

0
318
Десислава Атанасова Снимка: ГЕРБ

Недопустимо е президентът да прави тънки сметки и да наглася дати от календара, както на него му е удобно, заяви Десислава Атанасова

„Г-н Радев вече се превръща в рецидивист по отношение на изискванията си към парламента и не следва конституционните процедури. Недопустимо е според нас да се поставят някакви условия за дейността на парламента и те да са залог за спазването на конституцията от него. Факт е, че Националният съвет на БСП е взел решение на 7 септември ще върне мандата. Да, практиката и досега дава възможност за няколко дни забавяне на указа на президента за разпускане на Народното събрание и насрочване на избори, но това не може да става под условие. Не е възможно г-н Радев да поставя условия на Народното събрание и аз мисля, че по това няма спор, поне нито в пленарната зала, нито между парламентарните групи“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ–СДС Десислава Атанасова в кулоарите на Народното събрание, цитирана от Tribune.bg.

По думите й това вече се е случило веднъж при връчването на втория мандат.

„Той поставяше условия за актуализацията на бюджета. Очевидно че тази процедура е в ход. Актуализацията ще се разглежда в комисии тепърва. За следващата седмица има график за заседанията на парламента. Съкратиха се срокове. В този смисъл парламентът си върши дейността така, както е разписана в правилника в този случай. Абсолютно недопустимо е за пореден път намесването на г-н Радев в процедурите, които следва българският парламент“, смята тя.

Атанасова призова разпускането на парламента с президентски указ да стане в „разумен срок“ от няколко дни.

„При всички положения неговите заявки за това, че трябва да се приемат някакви други законодателни инициативи, подчертавам отново, че са напълно неоснователни. Той може да бави разпускането на парламента с указ в някакъв разумен срок. Видя се, че първата парламентарна група „Има такъв народ“ не състави правителство, нейният министър-председател се отказа по лични причини в деня, в който трябваше да бъде гласувано то. Всички следващи не намериха съгласие. В този смисъл няма нужда от повече бавене. За всички е ясно, че отиваме на предсрочни избори. Ако прави някакви тънки сметки и наглася някакви дати от календара, така че на него да му е удобно и с това да задължава парламентът да продължава да работи, смятам, че е недопустимо“, категорична бе Десислава Атанасова.

Тя отново посочи, че от ГЕРБ-СДС са заявили своята позиция за избори 2 в 1, защото считат, че три поредни недели ще бъде изключително изтощително за българските граждани, което ще се отрази пряко на избирателната активност. Още повече, че страната ни е в разгара на ковид вълна и не се знае в средата на ноември каква ще бъде заболеваемостта.

Десислава Атанасова коментира, че те „очевидно ще се проведат при служебно правителство, което пряко ще обслужва Радев“.

Тя заяви, че този парламент ще приеме само актуализацията на бюджета, защото „никакви други ангажименти никой не е поемал“. Според нея „другите законопроекти достатъчно дълго застояват в чекмеджетата на председателите на комисиите“.

„Ясно е, че следващата седмица парламентът ще работи, за да се приеме актуализацията на бюджета. Всички ние си даваме ясна сметка, че сме изправени пред социална, икономическа, здравна и мигрантска криза. Не смятам обаче, че това трябва да е повод и да се ползват добрите намерения на народното представителство, за да се протака прекалено дълго във времето“, подчерта Атанасова.

Председателят на ПГ на ГЕРБ–СДС заяви още, че в момента цялата конституционна процедура е в ръцете на президента.

„Ако мисли за бюджета и мисли като държавник, президентът трябва да постави националния интерес и този на хората над собствения си интерес. Макар че вече няколко пъти коментира, че избори 2 в 1 не са в негов интерес. Няма нищо страшно. Правени са избори – кметски заедно с парламентарни, заедно с референдум. Хората, които имат желание да упражнят правото си на глас, го правят. За нас беше важно да има възможност хората да гласуват и с хартиени бюлетини и да се броят разписките след вота от машина. Затова сме внесли преди повече от месец промените в Изборния кодекс, но председателят на Правната комисия изобщо не е пожелал да влезе такъв законопроект и в комисия, и в пленарна зала“, разясни Десислава Атанасова.

„Има такъв народ“ също се обявиха за избори 2 в 1 на датата на първия тур на вече насрочения президентски вот – 14 ноември. Това стана ясно от изявление на депутата Станислав Балабанов в Народното събрание.

„Всичко е в ръцете на президента Румен Радев. Парламентът вече насрочи президентските избори. Логично за нас е двата избора да са 2 в 1, за да се спестят пари на българските данъкоплатци, защото в противен случай от една страна ще разкарваме хората в три поредни седмици на избори, от друга страна тези избори ще бъдат двойно по-скъпи. Това вече е решение на президента“, заяви той.

По рано днес държавният глава намекна, че най-вероятно парламентарните и президентските избори ще са заедно и каза, че няма да разпусне парламента веднага, защото трябва да се разгледа бюджета, да се приемат и други закони, както и да се разгледа Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на Балабанов е нужно малко повече време на парламента да се справи с актуализацията на бюджета, защото това е най-важното за 46-ия парламент.

„Логично е 2 в 1 да е на първи тур, защото българският избирател по демократичен начин ще има възможност да гласува, а оттам нататък какво ще се случи – може президент да има още на първи тур. Зависи от избирателната активност. Ако не стигнат резултати, вече оттам нататък президентската битка е между мажоритарни личности, която трябва да приключи на втори тур“, добави Балабанов.