ГЕРБ: Решенията на служебното правителство за ББР, ВМЗ-Сопот и „Авионамс“ са скандални и опасни

0
270
Снимка: кадър

В Българската банка за развитие се дава зелена светлина за високорискови кредити, посочи депутатът Александър Иванов

Депутати от ПГ ГЕРБ-СДС призоваха на брифинг служебния премиер Стефан Янев да ревизира решението на кабинета си за ББР, ВМЗ „Сопот“ и „Авионамс“.

„Правим това изявление във връзка с вчерашното заседание на Министерския съвет. Едно от последните заседания на правителството, назначено от президента Радев. Нямаше да му обърнем толкова внимание, ако се занимаваше с нормални неща, касаещи дневния ред на обществото“, коментира пред журналисти депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов. Според него този дневен ред касае мерки за справяне с ковид кризата, пожарите или мигрантите.

„Ние даваме това изявление във връзка с две скандални и опасни решения. Едното касае ББР и там се дава зелена светлина за високо рискови кредити. Второто решение, на което искаме да обърнем внимание касае „Държавната консолидационна компания“ и в частност две от нейните дружества. Решението вчера ще засегне пряко и необратимо ВМЗ „Сопот“ и „Авионамс“. Надяваме се да бъде преразгледано“, посочи Александър Иванов.

Според народния представител от ГЕРБ-СДС Дани Каназирева решенията за ВМЗ „Сопот“ и „Авионамс“ касаят десетки хиляди работещи в тях от пловдивския регион. По думите ѝ, ако предприятията минат на подчинение на икономическото министерство, а не са както досега под шапката на ДКК, управляващите ще изземат голяма част от печалбата на дружествата, която до момента те реинвестират. Така според нея работният процес няма да е обезпечен. Според данни, с които разполага Каназирева, последните години 84 млн. лв. е реинвестирало предприятието ВМЗ „Сопот“, а за последната година е дори на печалба от 10 млн. лв., която може да му бъде иззета от икономическото ведомство като дивидент.

„Във ВМЗ-Сопот работят около 4000 работници. ВМЗ и „Авионамс“ са предприятия от значение за националната сигурност. Те изпълняват поръчки на НАТО. В момента се предприемат мерки срещу националната сигурност“, каза от своя страна бившият икономически министър Лъчезар Борисов.