ГЕРБ-СДС: Липсват 3 млрд. лева, уж дадени за компенсации заради високите цени на тока

0
101
Снимка: архив

Да сбъркаш с 4 пъти, от 1 милиард да кажеш, че са 4, ставаш смешен, заяви Делян Добрев

Разлика от 3 млрд. лв. констатираха от ГЕРБ между твърденията на премиера Кирил Петков, че държавата е дала 4,1 млрд. лв. компенсации към бизнеса, за да елиминира скока на цените на електроенергията и реално изплатените средства. На брифинг в парламента партията представи писмен отговор от министъра на енергетиката Александър Николов, от който става ясно, че от декември 2021 г. до март т.г. властта е дала 1 010 310 500, 95 лв. към небитовите крайни клиенти. Около 250 млн. лв. пък са отишли към ЕРП-тата. Не войната и световната конспирация са виновни за инфлацията у нас, разкритикуваха остро от ГЕРБ кабинета, съобщава Tribune.

„На 13 май премиерът заявява, че държавата е вкарала 4,1 милиарда, за да ограничи цените на електроенергията в България, като самодоволно се похвали, че виждате ли България била държавата, която е отделила най-много пари за компенсации в полза на бизнеса за овладяване цените на електроенергията в целия Европейски съюз.

Отговорът, който днес получихме, ясно показва, че всъщност истината се разминава много сериозно с думите на г-н Петков. В нашия отговор ясно е разписано, че всъщност става въпрос за около 1,10 млрд. лева, които са отишли за компенсация на бизнеса, на индустрията и около 250 милиона лева са отишли в полза на ЕРП-тата. Спомняте си, че имаше един мораториум и тези пари всъщност са дължими на тези ЕРП-та и те трябваше да бъдат компенсирани.

Думите на г-н Кирил Петков започват да имат все по-малко значение и все по-малко да им вярваме. Големият проблем за това, че България се намира в момента в една тежка инфлационна среда, не е защото някой ни е виновен. В Европа инфлацията е около 7%, а в България тя надхвърля 14,5% и то официалната такава. Следователно причините са някъде другаде“, заяви Александър Ненков от ГЕРБ-СДС.

Той припомни, че именно от ГЕРБ-СДС са предложили точно тези компенсации, когато се е видяло, че цената на електроенергията расте и ако бизнесът не се компенсира, то това неминуемо ще се отрази в цените на крайните потребители.

„Тогава не го направиха, след това започнаха да се хвалят, че били дали едни милиарди, което се оказа, че не е точно така“, разкритикува правителството Ненков.

Бившият енергиен министър Делян Добрев смята, че ако правителството наистина бе дало 4 млрд., инфлацията нямаше да е такава. Според него Петков или лъже нарочно, или някой го подвежда.

„Аз се чудя кой лъже премиера и го кара да става смешен. Да сбъркаш с 4 пъти, от 1 млрд. да кажеш че са 4, ставаш смешен“, подчерта той.

Добрев попита, ако от сметките наистина липсват 4 млрд, а е платен един, къде са останалите три.

Според Добрев и Кирил Петков не знае къде са останалите 3 милиарда лева и никой не знае къде са.

„Хората се чудят защо обедняват всеки ден“, възмути се той.

Бившите управляващи припомниха, че са поискали „бърза писта“ за развитие на ВЕИ проекти, което би спомогнало за понижаване цената на електроенергията, но искането им е било отхвърлено.

Добрев отново изрази недоумение, че вече 2 месеца няма яснота какви увеличения на тока са заявили ЕРП-тата, тъй като тази информация все още липсва на сайта на КЕВР.