ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предлагат до 8 години затвор за средна телесна повреда и отмяна на пробацията за лека

0
68
Снимка: архив

Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС предлагаме промяна в НК и ЗЗДН, които предвиждат по-строги наказания при нанесени телесни повреди и гаранции за защита от домашно насилие в интимна връзка. Това съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и „ДПС“ очакват насрочване на извънредно заседание на НС, на което да се разгледат законопроектите. Текстовете предвиждат:

[ ] Който причини другиму средна телесна повреда вече ще се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК.

[ ] Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда отпада от чл. 130 на НК. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата се завишава и става от 500 до 1000 лв. В момента тя е от 100 до 300 лв.

[ ] Домашното насилие вече ще се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, гласят поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи.