ГЕРБ сезира Конституционния съд заради решението на парламента за разплащане на АПИ със строителите

0
594
оставка
Николай Нанков

Според бившия регионален министър то нарушава множество закони

ГЕРБ ще сезира Конституционния съд заради решението на НС за АПИ да плати половината от дължимите пари на пътните строители. Това заяви депутатът от ГЕРБ Николай Нанков в студиото на Би Ти Ви.

Според бившия регионален министър това решение на НС нарушава множество закони. По думите му този тип решения са от компетенциите на Министерски съвет. „По отношение на изпълнителната власт има нарушаване на няколко закона, включително закона за Държавния бюджет за 2022 г.“, заяви Нанков.

Той добави, че ГЕРБ настоява да се изплатят всички задължения към пътните строители и че не се притеснява от проверки. По думите му всички сключени договори са изрядни и изгодни за държавата.

На въпрос защо от налични 710 милиона са сключвани договори за над 3 милиарда той отговори:

„Това са специфичен тип договори, в които се оценяват единичните цени, максимални единични цели, които влизат съответно в Комисия и са част от оценката на самите оферти. Когато имаме максимални пределни единични цели не могат да бъдат надвишавани. Т.е. за прогнозните случаят е друг. Те са само за да се формулира някаква прогноза на база на минал период“, обясни още Нанков./news.bg