ГЕРБ ще влезе в пленарната зала, ако се обсъждат три важни за обществото теми

0
170
Десислава Атанасова Снимка: архив

Това са бюджетът, планът за възстановяване и Северна Македония, обяви Десислава Атанасова

Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарната зала да са от дневния ред на българското общество, заяви на брифинг Десислава Атанасова.

След провала на заседанието на парламента втори пореден ден поради липса на кворум от ПГ на ГЕРБ-СДС обясниха отсъствието си.

„За да няма спекулации защо ПГ на ГЕРБ-СДС не е в пленарната зала, за да осигури кворум, на проведения тази сутрин председателски съвет отново беше представена програма за седмичните заседания на парламента, която е извън обществения дневен ред“, изтъкна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Тя обяви и при какъв дневен ред от парламентарната група ще бъдат неизменно в зала.

„Нашата парламентарна група настоява обсъжданите законопроекти в пленарната зала да са от дневния ред на българското общество, от дневния ред на България и на Европа. Ние в дух на конструктивизъм предложихме на Председателски съвет да се изработи дневен ред, който отговаря на обществените очаквания, а именно всички законопроекти, които касаят средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, защото вече няколко дни се спекулира и с тази тема.

В този смисъл отново заявявам, че нашата парламентарна група ще бъде винаги в зала, когато се обсъжда закон, касаещ Плана за възстановяване и устойчивост и средствата от ЕС. Втората тема, по която ние ще бъдем в пленарната зала е Законът за държавния бюджет, този за ДОО и този за НЗОК. Третата тема, която излиза и извън рамките на българския парламент и е тема от дневния ред на Европа е темата за Северна Македония“, каза Атанасова.

Десислава Атанасова посочи, че ако тя влезе в дневния ред на Комисията по външна политика днес – парламентарната им група ще влезе в пленарна зала.

Тя посочи, че по темата за Северна Македония отново е имало редица спекулации. „Нека отново да подчертая, че Министерският съвет не е внесъл проект за решение в Народното събрание. Това направиха две от парламентарните групи. Нещо повече, с една трета от членовете на Външната комисия предложихме да има извънредно заседание на Комисията по външна политика, на която да се обсъдят тези два проекта на решение. Колкото е нужно да се дебатира в Комисия, колкото е нужно да се дебатира в пленарна зала това решение и тези проекти на решение да станат част от дневния ред на парламента. Такова заседание не е свикано и до този момент.

Разбирам, че председателят на Комисията по външна политика вече не отговаря на обаждания на нашите колеги, членове в тази комисия и не се знае кога ще бъде свикано това заседание, за да има достатъчно време то да бъде обсъдено. Гарантираме, че ако днес Външната комисия свика заседание, обсъди и гласува тези проекти за решения, ние в утрешния ден ще бъдем в пленарна зала, за да защитим нашия проект на решение“, категорична бе Атанасова.

Томислав Дончев анализира Плана за възстановяване и устойчивост и отрече да има ново мнозинство в парламента. Като „чист инат“ определи той вижданията на коалицията.

„Съгласен съм, че има изключително важни решения, които трябва да вземе това събрание“, каза Дончев. Според него в това число са законите, свързани с всички реформи като част от предварителните условия на Националния план за възстановяване. Той подчерта, че ГЕРБ не само ще ги подкрепят, но и са готови да работят извънредно.

От своя страна Тома Биков коментира темата за Северна Македония. По думите му заради глупостта на Кирил Петков България е на път да пропусне шанс, който най-вероятно няма да се повтори в следващите години.

Тома Биков бе категоричен, че Кирил Петков отива нелегитимно на Съвета на ЕС, тъй като е в оставка. „Искаме депутатите да наложат попечителство чрез парламентарни процедури и да му дадат легитимност, за да представя българската държава там“, заяви той.

На пресконференцията присъства и Румен Христов, който обяви, че СДС и „Гергьовден“ вчера са приели решение да подкрепят френското предложение за Република Северна Македония.