ГЕРБ: Трифонов и Иванов така модернизираха България, че я поставиха до Бутан и Венецуела

0
449
Снимка: фейсбук

Активист на „Да, България“ имал достъп до софтуера на машините за гласуване?

„Този вот е противоконституционен и нарушава правата и на партиите, и на избирателите. България от Трифонов и Иванов беше модернизиранa и поставена до държави като Венецуела и Бутан. Проблемите, за които сигнализираме, две седмици преди вота още нямат решения. За чужбина никой не знае колко души ще гласуват, колко машини ще са нужни?!“, заяви Дани Каназирева от ГЕРБ по повод предстоящите парламентарни избори. Тя допълни, че още не се знае, кои са техническите лица, които ще поддържат машините, като даде за пример Турция.

„Разбираме, че има набиране на свободен принцип на технически лица в чужбина. Реално две бяха промените в Изборния кодекс – отвориха се секциите за ДПС в Турция и се създаде риск от касиране на изборите. Това е голямата реформа. България е поставена в ситуация, че да не може сама да организира изборния процес. Така наречените нови партии и „Демократична България“ в опита си да угодят на Трифонов отвориха секциите на ДПС в Турция“, допълни Каназирева.

Приетите промени в Изборния кодекс са политически абсурд. Категорично е нарушено равното избирателно право. С промените избирателите бяха разделени в секции под 300 и над 300 души. Тези в секциите под 300 души имат право само на хартия и са лишени от правото на машинен вот, а тези в секциите над 300 души имат право само на машинен вот и са лишени от правото си на гласуване на хартия, заяви Каназирева.

Христо Гаджев от своя страна запита дали лицето Атанас Шарков, който е активист на „Да, България“ е получавал ключовете до софтуера на машините? „ЦИК имат ли договор с представители от Панама и какво точно правят тези хора?“, запита още Гаджев.

От ГЕРБ акцентираха върху предстоящите избори в Благоевград, като според тях още не се знае машините, които ще бъдат ползвани там, ще бъдат ли сертифицирани навреме.

„Изпитвам чисто човешко съжаление към членовете на ЦИК. Изборният кодекс, приет в нощта на Разпети петък, ги постави на електрическия стол. Вчера говориха за саботаж, а най-големият го направиха партиите, които приеха този кодекс. Още в комисия фирмата, доставчик на машините, заяви, че няма достатъчно машини, а от външно им казаха, че нямат необходимата логистика за пренасяне на машините. Най-честно е да излязат сега и да кажат, че не могат да проведат изборите“, заяви още Радомир Чолаков.

Предупредихме, че държавата може да бъде изправена пред конституционна криза и в момента всичко сочи в тази посока. Държавата в момента е в ситуация на агония и всички органи се опитват мъчително да замажат ситуацията. Разписките от машинния вот трябва да бъдат броени. Всичко друго е риск за конституционна криза, подчерта Чолаков.