Гешев: Обществото ще плати цената от унищожаването на Бюрото за защита на свидетелите

0
380
Иван Гешев Снимка: архив

Ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, подчерта главният прокурор

„Становището на прокуратурата е, че Бюрото за защита е една ефикасна и ефективна структура и нейното унищожаване, каквито законодателни инициативи виждам в момента, ще доведе само до проблеми с борбата с престъпността и цената ще бъде платена от българското общество“, заяви пред журналисти главният прокурор Иван Гешев, като дойде на заседание на Комисията по конституционни и правни въпроси, където ще се разгледа доклада за дейността на бюрото.

Докладът обхваща периода от 1 януари 2020 г. до 30 юни 2021 г. Внесен е от главния прокурор на 18 август 2021 г. след решение на парламента от 4 август.

„Темата е важна за българските граждани, важна е и за прокуратурата, и затова се постарах да дойда пред правната комисия, защото българските граждани имат право да знаят гледната точка на прокуратурата“, допълни главният прокурор.

Депутати предлагат Бюрото за защита да премине под ръководството на Министерството на правосъдието.

„Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават от мафията, включително от укриващи се в чужбина като господин Божков. Няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи“, уточни Иван Гешев.

По повод материално-техническото обезпечаване и състава на бюрото Гешев уточни, че е класифицирана информация. Той направи сравнение с НСО, които имат сходна дейност в някои отношения. Гешев заяви, че бюджетът на НСО е 5-6 пъти по-голям, численият състав към 2018 година е бил 12 пъти по-голям, като изрази мнение, че НСО охранява в пъти по-малко.

„От служба за охрана се превърна в служба за обслужване. Чувам, че последното ръководство се опитва да промени тази тенденция. Като човек, който се старае винаги да си върша перфектно работата, съм се постарал да изградя едно звено на изключително високо ниво“, обясни още Иван Гешев и допълни, че едни от най-големите професионалисти от НСО са именно в Бюрото по защита.

Главният прокурор отново подчерта, че е неистина написаното от някои депутати, че не е охранявано нито едно лице и това ясно се вижда. Гешев похвали още Бюрото за защита за отличната му работа, която е оценена и от международни организации.

„Днес беше внесен обвинителен акт, като едно от обвинените лица е бивш служител на НСО. Това е една от причините да заявя, че не желая да ме охранява тази служба и да се доверя на една по-добра служба. Аз нямам нужда да ми носят чантата, а да ме охраняват, както са преценили службите.

Сега виждам, че най-важното след актуализацията на бюджета и пенсиите е да се премахне охраната на главния прокурор, премахване на специализирания съд и прокуратура. Надявам се, че това не се дължи на някакви емоционални причини, защото цената ще платят българските граждани“, допълни Гешев и подчерта, че това, разбира се, е в правомощията на народните представители, но обществеността трябва да знае какви биха били последствията.