Главчев: Няколко са пожарите в резерват „Стенето“, ситуацията е много сложна

0
118
Главчев и Калин Стоянов на Беклемето.СНИМКА: МВР

Калин Стоянов: Ще използваме хеликоптери и алпинисти

С министъра на вътрешните работи отиваме там, където е апогеят и където пожарите са най-активни. Това ни е работата и не се хвалим, първи сме по тия места. Хубаво е, че увличаме и други да ходят след нас, след като ситуацията е поовладяна. Това заяви служебният премиер Димитър Главчев, който е заедно с вътрешния министър Калин Стоянов, които посетиха района на Беклемето.

Тук ситуацията е много сложна, става въпрос за резерват „Стенето“, който е много труднодостъпен и там са няколко огнища. Ще има нужда от специалисти, които имат алпийска подготовка. Има такива доброволци, както и пожарникарите имат такава подготовка. Няма път, по който да се стигне до там, освен с хеликоптерите. Има възможност да се ползват хеликоптерите от Болярово, след като във Воден е овладян пожара, посочи още Главчев.

Главчев изтъкна, че не е постъпило искане и сигнали, че има нужда от настаняване на хора във фургони от Болярово.

ГЕРБ/СДС

Продължава работата на екипите в района на пожара във Воден, каза вътрешният министър Калин Стоянов:

„Работи се на няколко фронта. Започваме, още от вчерашния ден, да ограничаваме тези фронтове, но, за съжаление, има някои направления, на които и към момента се работи. Лошото е, че в момента там температурата, докладваха, е изключително висока, а има и много сериозен вятър. Има такава вероятност, според мен, някои от тлеещите огнища пак, евентуално, да се възпламенят. Има много техника там. Цяла вечер са работили тежка верижна техника, с която правихме просеки с цел опазване на селата и пресичане на самия пожар на някои от местата. В момента там работят два от хеликоптерите – тези, които са на Министерството на отбраната. Тук са другите два – на колегите от Чехия.

Изключително труден и недостъпен е районът, в който се развива пожарът в местността около Беклемето. С каквато и техника и с колкото и хора да разполагаме, по никакъв начин не е възможно да доближим мястото на огнищата – така министърът на вътрешните работи Калин Стоянов описа ситуацията с възникналия вчера високопланински пожар в Парк Централен Балкан, в района на Беклемето.

Единствен вариант да подходим към сложния релеф е по въздух. Ще се работи с два хеликоптера за „сваляне“ на огъня ниско, оттам алпинисти от ПБЗН и подготвени доброволци ще се опитат максимално да доближат местата, откъдето могат да гасят, поясни Стоянов и уточни, че към момента огънят е на територия от около 1000 дка. „Положението наистина е много тежко и предстои трудна работа. В това биха се убедили и дежурните критици, ако дойдат на място, но се страхувам някой от тях като се надвеси, да не му стане лошо“.