Гражданска инициатива отличи ген. Мутафчийски, Кантарджиев и Кунчев за битката с COVID-19

0
172
генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев.

Това е едно скромно признание за първите предводители в битката с COVID-19 – членовете на Националния оперативен щаб, обяви адвокат Станислав Станев

Гражданска инициатива отличи с плакети началника на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф.  д-р Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев и доц. Ангел Кунчев в знак на признателност за усилията им в битката с пандемията от COVID-19, съобщиха от ВМА.

Благодарност към ген. Мутафчийски, проф. Кантарджиев и доц. Кунчев” е група във Фейсбук, която обедини хора от цялата страна.

Това е едно скромно признание за първите предводители в битката с COVID-19 – членовете на Националния оперативен щаб. Тези хора с авторитета си опитаха да поведат народа в битката с вируса, за което претърпяха доста лични неприятности. Все пак, усилията им спасиха хиляди животи. Затова е този знак – жест на уважение“, каза един от авторите на идеята адвокат Станислав Станев.

Беше изключително напрегнато. Разчитахме много на опита, на това кой какво е прочел – ние имахме мобилизирани хора, които да търсят непрекъснато нови и нови материали, но ние трябваше да ги обработим, да разберем коя е най-вярната стъпка. Всъщност, не се оставихме да вървим след събитията, ние диктувахме събитията и мисля, че го направихме с чест. Затова сме изключително благодарни за Вашата оценка“, посочи Венцислав Мутафчийски.

Той припомни кадри, които в началото на пандемията показваха медиите от Китай, САЩ, Италия, Испания, Франция, кадри, които се запечатаха в съзнанието на всеки един от нас.

Това беше на нашия гръб. Разбира се, имахме подкрепата на всички институции и успяхме да не допуснем това нещо да се случи и в България. Първата вълна, която ние всички наричахме първа, всъщност на графиката я няма. Да, за Италия я има, за Испания я има, за САЩ я има, за България я няма.

Тогава всички западни издания пишеха как една малка България с примитивни средства успя да се справи. Справихме се, защото разбрахме, че трябва да не жалим никакви сили, да мобилизираме абсолютно всичко в обществото, за да може да успеем. И в края на краищата, когато завърши нашата активна работа като щаб, ние можеше спокойно да погледнем назад и да кажем колко много работа се свърши. Затова още веднъж благодарим от сърце за Вашата оценка“, каза ген. Мутафчийски.