Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия иска оставката на Бойко Рашков

1
1243
Бойко Рашков Снимка: фейсбук

Призовават хората на протест пред паметника със спрейове

Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия иска оставката на Бойко Рашков и началниците на 1 РПУ в София заради ареста на тримата ученици, написали със спрей „Спасете Украйна“, съобщават от сдружението. Ето какво се казва в тяхното послание:

Бъдете всички утре (неделя, 27.02) от 16:00 часа пред Паметника на съветската армия. Носете спрейове и боя!

Вчера три деца на по 15 и 16 години (две момчета и едно момиче) с мнение и позиция, по светло и без да се крият пишат с маркер някъде на постамента на срамния т.нар. „паметник“ на съветския окупатор в София „Save Ukraine!“.

Какво прави родната милиция според вас?

Арестува ги, не им дава да се обадят дори веднъж, не уведомява родителите им и им налага арест за 24 часа.

Родителите се усещат, че нещо не е наред едва, когато децата им започват подозрително дълго да не си вдигат телефоните, след като преди това подозрително дълго не са отговаряли на съобщенията.

Намесата на адвокати изкарва две от децата от ареста късно вечерта, но едното излезе едва тази сутрин. Дете на 16 години.

Българи!

Свидетели сме на брутален полицейски произвол, който няма как да продължава повече! Българската полиция вече ОТВЛИЧА деца, за да защити съветския пропаганден монумент. Вече се питаме изобщо българска ли е тази полиция, ще защитава ли нашите БЪЛГАРСКИ ДЕЦА, или с всички сили и средства (наши, на българския данъкоплатец) ще защитава пропагандното военно съоръжение на чужда държава, която в момента извършва военна агресия срещу мирна и никого незастрашаваща суверенна държава?

Общинските власти са взели решение още преди 30 години този монумент да бъде демонтиран. Това решение не е отменяно и все още е в сила!

Преди един ден, кметът на район „Средец“ – Трайчо Трайков, заяви, че започва процедура по демонтиране на паметника, което е в дадените му от СОС и гласоподавателите на този централен софийски район правомощия.

С решение № 73/26.07.2021 г. на Върховният касационен съд (по подобен казус срещу български студент) се заявява изрично, че писането по паметника (без да бъде увреждана неговата цялост) не представлява нарушение на българските закони.

Настояваме да разберем чии разпореждания изпълнява „българската“ полиция, след като очевидно те са в разрез както с общинските власти, така и с решения на БЪЛГАРСКИЯ съд!

Настояваме за оставка на цялото ръководство на 1 РПУ!

Незабавно да се извърши вътрешна проверка, която да установи кой издава противозаконни заповеди за отвличане и терор на български граждани. Искаме да знаем имената и позициите на тези хора! Ако такава проверка не бъде проведена, очакваме оставка и на вътрешния министър Рашков.

Призоваваме всички наши съмишленици да бъдат утре (27 февруари, неделя) от 16:00 ч. пред т.нар. „паметник“ на съветската армия със спрей или боя, с която да покажем ясно, че това няма да го бъде повече! Ще върнем това окупирано градско пространство на българските деца!

От гражданската инициатива ще осигурим между 100 и 200 спрея, които ще бъдат раздадени на място. Всеки който има възможност да донесе и собствен такъв.

В името на обществения ред, предупреждаваме българската полиция (ако наистина е българска) да не възпрепятства това законово изразяване на позиция в защита на мира и срещу военния терор и насилието. Повтаряме – писането по паметника не представлява престъпление. Време е полицията да го научи веднъж – завинаги!

Заяваваме, че оттук-нататък и до предстоящото демонтиране на монумента, ще възпрепятстваме всеки опит за почистване или ремонт на съоръжението.

Каним целия учителски състав и учениците на Uwekind International School , както и родителите на децата, преживели този стрес, да се присъединят към протеста.

Очакваме ви. Неделя, 16:00 ч.