Хаджигенов: Готов съм да се жертвам за министър

0
186
Николай Хаджигенов

Гласовете на БСП ни трябват, казва шефът на Мутрите

Преговори за ново правителство още не се водят, но аз съм готов да започна веднага, защото това е важно. Харесва ли ни, или не, гласовете на БСП ни трябват и без тях не можем да направим нищо. Това заяви пред БНТ съпредседателят на коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ Николай Хаджигенов.

На въпрос на водещата „Вие лично бихте ли се пожертвали за министър“, Хаджигенов отговори: „Ако се наложи – да“, съобщи Трибюн.

Водещата продължи: „Като какъв министър?“. Николай Хаджигенов отговори: „Каквото се наложи. Естествено, в рамките на моите компетености, защото идеята за адвокат „пенкилер“ или за политик „пенкилер“ някак си не ме привлича“.

По думите му гласовете на БСП са им нужни, а възможно най-бързият начин „да ликвидират“ ГЕРБ, е ГЕРБ да ги подкрепят.

Според Хаджигенов част от хората искат неистово веднага нови избори.

„Сякаш изборите са вълшебна пръчица, с която всичко ще се реши: Бойко ще изчезне, ще оправим държавата на другия ден след изборите и всичко ще мине. Това е едната страна на въпроса. Но от друга – за първи път от 15 години в парламента няма наци партии. Искаме ли отново „Обединени патриоти“ в парламента, защото това е възможност при нови избори? Искаме ли Васил Божков? Аз не казвам да влизат или не, това го казва избирателят. Но в този момент, когато ГЕРБ и Бойко Борисов се гърчат, т.е. отрязали сме две от трите глави, но една глава стои, ако сега направим избори, каква е вероятността той да извади още един златен пръст – доста сериозна“, коментира Хаджигенов.

„Направихме безумна коалиция, но тя сработи“, призна Хаджигенов.

Той коментира, че е проследил платформата „Ти броиш“ на „Демократична България“ и за негова изненада резултатите съвпадат почти до втория знак с резултатите от ЦИК, защото е очаквал да има доста машинации на ЦИК. Но се е изненадал приятно.

Според него сме имали относително честни избори.

„На този етап имаме един приемлив резултат, относително доста честен. Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство, да опитаме да довършим ламята. Това правителство може да има много кратък живот, за този кратък живот обаче ние трябва да променим Изборния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл – електронно гласуване, видеонаблюдение на избирателните секции, гласуване по пощата“, обобщи Хаджигенов.

Възможно е да има две в едно избори през септември, възможно е да има и предсрочни избори според него, но вероятно това правителство ще оцелее поне три месеца. По думите му, в една нормална работеща демокрация няма значение кой ще бъде министър-председател.

„Част от вота е насочен по този начин, хората продължават да търсят месия – човека с вълшебната пръчица, което някога доведе Байко Борисов на власт. Това е грешка. Когато демокрацията работи както трябва, няма значение човекът, който ще е най-отпред. Естествено има значение, но то не трябва да бъде толкова голямо“, категоричен беше той.