Хаос с новите пенсии: След преизчислението някои категорийни работници може да се окажат с по-малко пари

0
295
население
Снимка: архив

Властта обещава компенсации

Хаос с преизчислените пенсии, а най-ощетени са категорийните работници – миньори, химическа промишленост и други опасни производства. Хората масово се оплакват от липсващи години, съобщава „24 часа“. Държавата ще даде нова индивидуална добавка на всеки пенсионер, който въпреки преизчислението на пенсиите и новия ковид бонус от 60 лв. не може да достигне нивото на пенсията си от декември. Тя ще важи до края на юни, когато трябва да спре и раздаването на ковид бонуса от 60 лв.

“Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което хората са получавали през декември. Ако идентифицираме група, която по някакъв начин е засегната от размера на пенсията, ние ще коригираме още от следващия месец това”, увери социалният министър Георги Гьоков пред БНТ. Новата помощ ще е индивидуална и за някои може да е левче, но за други – 60 лв.

Новата компенсираща добавка ще важи и за пенсиите за старост и тези, които се определят от нея – за военна и гражданска инвалидност, социалната за инвалидност и персоналната. Това са общо около 60 хил. души. Първите ощетени са хората със социална пенсия за старост. До декември те получаваха 148,71 лв., а заедно с бонуса от 120 лв. общата им сума бе 268,71 лв. С новите правила през януари пенсията им се вдига на 120 лв., но бонусът пада на 60 и така общата сума става 230 лв. – с 38,71 лв. по-малко от декември. Разликата от 38,71 лв. ще се покрие с пенсиите през февруари. При хората на социални пенсии за инвалидност доплащането трябва да е между 31 и 33,40 лв.

Наред с това много от пенсионерите се почувстваха ощетени от новото преизчисление на пенсиите. Първата причина е, че през последните месеци управляващите непрекъснато повтаряха, че пенсиите ще се вдигнат средно с 12,5%, или 64 лв. Но без да обявяват разчети за колко хора преизчислението няма да доведе до вдигане или то ще е символично. Така възрастните масово решиха, че увеличението на всички ще е точно с 12,5%.

Освен това пенсионерите не бяха предупредени, че индексацията няма да се прави за всички години. В новите пенсионни нареждания липсва нарастване на пенсиите след преизчислението за годините от 2017 до 2019 г.

Масово недоволство има и сред категорийните работници. При тях увеличената тежест до 1,35 ще важи само за действителния, но не и за превърнатия стаж. Това означава, че се режат парите на хората, които са работили първа и втора категория труд. В най-тежката – първа, влизат над 18 хил. души, главно миньори. При тях осигуряването е на реални доходи, при това на максимални. По-голяма част от тях са ограничени от тавана. Освен тях орязани ще бъдат и тези от втора категория – хора, които са работили в химическата промишленост, металургията и други опасни професии.

По-малко увеличение са получили и пенсионери със смесен стаж. Такъв е случаят с Димитър Цветков, който има една година и 6 месеца в трета категория, а останалите са от първа. Така през миналата година той е получавал 665,82 лв., а след преизчислението пенсията му се вдигнала с 30,25 лв. до 696,07 лв. И при него индексирането няма да може да компенсира бонуса от 120 лв. През последните три месеца на годината той е взимал общо 785,82 лв. Докато с увеличението и бонуса от 60 лв. пенсията му е 756,07 лв.

Пенсията на Бойко Георгиев е вдигната с едва 5,7%, защото има 49 години стаж, приравнени от първа към трета категория. Действителните години обаче са 1/3 от тези 49.

Следващият проблем е, че в разпорежданията за новите размери на пенсиите не е записана добавката от 60 лв., която не е част от размера на пенсията. Читатели обаче масово решиха, че са ощетени и няма да получат бонуса. В разпорежданията липсва и размерът на разликата на новата и старата пенсия за последните 7 дни на 2021 г. Освен новата помощ през февруари за първи път ще се платят и допълнителните 75 лв. за ваксинирани пенсионери.