Харалан Александров: Искат да направят Нинова нещо като директор на погребална агенция

0
888
Харалан Александров

До това ще доведе „тропосването“ на държавните предприятия на лидерката на БСП

„Шансовете за пълен мандат не са големи. Между участниците в коалицията има трудна история. Но прегръдката не е невъзможна и като в някои нагласени бракове може да възникне елемент на любов. Различните идеологии и ценности като червени линии ще се наложи да бъдат прекрачени. За това ще се иска креативност. Вижда се вече и естественото желание – най-вече на победителите, да преразпределят ползите и загубите на един такъв съюз“. Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него „тропосването“ на държавните предприятия на Корнелия Нинова е „покана за екзекуция и искат тя да стане нещо като директор на погребална агенция“.

Казуса „Република Северна Македония“ Харалан Александров обвърза с темата за културния конфликт: „За да се случи промяната, трябва да се случи културално преобръщане. То вече е станало в немалка част от българската общност, това са гласоподавателите на ПП. Тяхната култура, която идва от сърцето на глобалната корпоративна култура, е свръхоптимистична и силно ориентирана към бъдещето. Нашата култура е много ориентирана към миналото. Тук идва срещата на две версии за това как се разсича възелът „РСМ“.

Според Харалан Александров „Има голяма опасност от тежко масивно разочарование. Хората са тревожни, нагласите не са свръхоптимистични, може да се отключи поредната вълна на фрустрация, отчаяние, изтегляне на остатъчното доверие от политическата система, от либералната демокрация. Възможно е тази вълна да е силно консервативна. Имаме добре конституирана опозиция, която е консервативна, умерено либерална. В началото са кротки и благи, но са в състояние да бъдат сериозна опозиция с опит… А консервативната тенденция присъства в БСП“.