Хлябът пак поскъпва заради скъпия газ и скока в цените на суровините

0
93
Снимка: архив

Съюзът на хлебарите иска отпадане на ДДС

От днес хлябът е с нова цена, по-висока цена. Това обяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева пред „Фокус“.

„Вече на всеки българин, мисля, му стана ясно, че газът ще има нова цена и тя се очаква да бъде с около 35% увеличение. Независимо от отлагането, което поискаха по отношение на тази цена от КЕВР, е ясно, че цената на газа ще се покачи. А цената на газа влияе и на цената на електроенергията, влияе и на цената на петрола. А цената на газа започва да влияе още от нивата.

Към момента вече имаме покачване на цените на нашата основна суровина – брашното, имаме покачване на цената на маята и на останалите компоненти, които влизат в рецептурата на българския хляб. Така че за съжаление истината е една – ще има актуализация на цената на хляба. Друг е въпросът, че ние говорим винаги за себестойност или за доставна цена на хляба, тази цена, която българските потребители не познават, защото цената на хляба в България се определя от търговците, а те работят с надценки между 20 и 40%“, посочи Марияна Кукушева.

Очакваме държавнически жест за пълно отпадане на ДДС за хляба, посочи Кукушева. По думите й, ако това се случи, означава автоматично намаляване на цената с 20%, а увеличението няма да се усети от крайният потребител.

„При обявените вече оптимизации, това значи не високо увеличение на актуалните цени в момента. В противен случай всеки може да смята, аз обявих надценките, контролните органи също ги знаят, те са между 20% и 40% върху доставната цена на хляба. От днес за никого не е тайна, много български хлебопроизводители актуализираха своите цени“, каза още Марияна Кукушева.

Според нея сериозен проблем е, че все още никой не коментира компенсации за цената на тока през месец май.

„Анализите на правителството сочеха, че цената на електроенергията ще падне, затова не бяха обсъждани компенсации за месец май. Темата обаче е повече от актуална, защото цената на тока не само не пада, а тенденциите са да продължи да расте“, подчерта председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Марияна Кукушева.

От малка пекарна в Стара Загора казват пред БТВ, че не искат да вдигат цената на хляба, но суровините са скочили драстично и ако произвеждат само хляб, няма как да си платят сметките.

„Ток, олио, брашно – всичко върви нагоре като цени, а ние произвеждаме на ден 200 хляба, като преди 7 години сме стартирали при цена на олиото 1,30 лв. Сега е 5,50 лв.“, заявиха от пекарната.

Не знаят дали ще оцелеят и в Монтана в пекарна, която е изцяло на газ. Несигурността дали въобще ще има газ поставя производителите в неяснота дали ще работят въобще.

Преминаване на ток за тях не е вариант, защото това струва много скъпо, трябват експерти, както и дълъг процес по престрояване на производството.

Засега цената е с 20 ст. нагоре там, като прогнозата е със сигурност за още едно увеличение.