Христо Гаджев към Нинова: От февруари до април износът на оръжия от България е увеличен три пъти

0
93
Христо Гаджев Снимка: фейсбук

Депутатът подчертава, че този износ е към частни фирми, а не към държави

„От отговор на г-жа Нинова, качен на сайта на парламента, се вижда, че в периода от февруари до 13 април износът от България на оръжия, боеприпаси и стоки с двойна употреба е увеличен три пъти – с над 400 млн. лв.“, заяви във фейсбук депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев, цитиран от Tribune.

Той подчертава, че този износ е към частни фирми, а не към държави. По-рано през фейсбук Корнелия Нинова обвини лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, че лъже, защото нямало износ на оръжия за Украйна или Русия. В същото време според Нинова се изпълнявали договори към над 50 държави. „Правилно е да предоставяме оръжие на Украйна, но защо се прави по потаен начин“, попита Гаджев.

Призовани от Нинова да бъдат предоставени документи, Гаджев подчертава, че има две товарителници за два полета, извършени на 4 и 5 април от летище София за летище Режов по договор между българска и полска компания. Това летище е на 100 км от украинската граница. Става дума за 600 000 броя 30 мм и 40 мм изстрели на стойност 23,5 млн. лв.

„Индивидуалното разрешение за трансфер на продукти е издадено на 25 март 2022 г. от междуведомствената комисия. Председателят на комисията е Корнелия Нинова. Предполагаме, че тези оръжия са стигнали до Украйна – в което няма нищо лошо. Руски медии са снимали оръжия българско производство в Украйна“, заяви още Гаджев.

Той пита за какво са й тези изделия на полската фирма, след като армията им не ги ползва.

„Правителството трябва да спре да бъде лицемерно и да каже как подпомага Украйна, а не да се разхожда до Киев за селфита“, казва още Гаджев.