Христо Иванов: Не получихме предложение за премиер, а матрьошка от черни кутии

0
281
Христо Иванов

Разговори с ДБ бяха водени само за Петър Илиев, твърди той

Председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов изрази опасния от очертаващата се политическа формула. Пред БНР той изрази надежда, че ИТН ще я преосмислят.

„Реалността е, че на нас ни липсва критичната минимална доза информация, на база на която да вземем решение“, заяви Иванов и допълни, че не може да си изкриви душата и да каже, че предложението за премиер на Пламен Николов е убедително. „Начинът, по който стана появяването на Пламен Николов, много ме притеснява. Става дума за процес без предсказуемост“, смята Иванов.

Той обясни, че иска да раздели коментарите за персоната и очакванията за един от най-високите постове в републиката. „Това не е просто някаква длъжност. Не може да си позволим да влизаме в режим просто на даване на шанс. С 65 депутати очевидно нищо не може да се направи. Тук е изкуството да намериш общи знаменатели, доверие и диалог с останалите партии, а не да искаш подкрепа на всяка цена“, подчерта Иванов.

„Има разлика между нас и БСП за това, че може би БСП изхожда от реалността на своите резултати на два поредни избора. Ако тази тенденция продължи, е лесно да си представим мотивацията на БСП, ние не сме в тази ситуация. Ако ДБ е встрани от правителството, в ДПС ще са щастливи. Не получихме предложение за премиер, а матрьошка от черни кутии“, подчерта депутатът.

„Не сме взели окончателно решение, ще изчакаме до последния възможен технологичен момент, за да видим ИТН в каква посока ще тръгнат. Не ни плашат нито предсрочни избори, нито изолация“, каза още Иванов.

„Не се работи с политика на свършените факти“, категоричен беше той.

„С нас в петък бяха водени разговори само за личността на Петър Илиев. Имахме дълъг разговор за личността му. Аз се опитах да обясня защо не е подходящ за премиер. За нас е проблематично да бъде и министър“, добави Иванов.

„Оставаме с някаква надежда към ИТН. Не сме затворили вратата, даваме им сигнал, че тези им действия няма да доведат до нашата подкрепа“, категоричен беше Иванов.