И „Българско бяло саламурено сирене“ вече е патентовано в ЕК

0
34
Снимка: БНР

Това съобщи пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз

Седмица след като Европейската комисия (ЕК) одобри включването на „Българско кисело мляко“ като защитено наименование за произход (ЗНП), от пресслужбата на изпълнителния орган на Европейския съюз съобщиха, че в списъка с 1648 вече защитени земеделски продукта ще бъде добавено и „Българско бяло саламурено сирене“, предаде БТА.

В съобщението на ЕК е посочено, че „Българско бяло саламурено сирене“ / Bulgarsko byalo salamureno sirene е ферментирал млечен продукт, произведен от пълномаслено краве, овче, козе, биволско или смесено мляко с добавка на закваски, съдържащи Lactococcus lactis subsp. lactis и Lactobacillus casei, както и симбиотични закваски от бактериите Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus и Streptococcus thermophilus, получени чрез подсирване с мая за сирене, преминали необходимата обработка, отлежали в саламура и са предназначени за консумация.

Списъкът на всички защитени географски означения може да бъде намерен в базата данни eAmbrosia. Повече информация е достъпна онлайн на Quality Schemes и на портала GIView