И ДБ показаха червен картон на Трифонов

0
86
Христо Иванов

Решението е взето единодушно

С абсолютно единодушие ДБ е взела решение да не подкрепи предложеното от ИТН правителство, съобщи съпредседателят на партията Христо Иванов.

Той обясни, че аргументите им са много – от начало са заявили, че ще дадат подкрепа на правителство на промяната и не могат да „излъжат избирателите си“.

„Можем ли ние да подкрепим едно мнозинство, което открито се декларира като плаващо мнозинство, и то при положение че в самия процес на преговори виждаме индикации за отвореност към ДПС“, поясни съпредседателят на ДБ.

„Не може с 65 гласа сам да си решиш какъв да е съставът на Министерския съвет. Не става дума за порции. Как си представяте вие да дадем гласовете, дадени ни от българския народ? Няма да ги дадем“, каза още Христо Иванов и допълни: „Това е най-слабият състав на Министерския съвет, който някога е излъчван в България“.

Той обясни, че трябва хората, които влизат в НС,  да минат поне през едно телевизионно интервю, защото „видяхте какво стана“.

„Торба с котки“ ни се предложи, заяви Иванов. Никой не може да каже под диктат как да гласуваме. Не можем да излъчим правителство с едностранна декларация. Ние не сме се договаряли. В документът ги няма нашите приоритети“, подчерта още съпредседателят на ДБ.

Той заяви, че трябва да се мисли какво ще се прави с третия мандат – да се говори за кабинет, който да е поне 6- 8 месеца.

„Длъжни сме всички, извън ГЕРБ и ДПС, да седнем и да разговаряме. Да поканим добрите министри от служебния кабинет за техническо правителство, което да преведе страната през задаващата се нова вълна на ковид, през икономическите трудности, свързани с това, да осигури бюджет и преизчисляване на пенсиите. Да има писмено споразумение – призив към всички – дайте да сме конструктивни и да направим крачка назад. Да дадем на хората нещо, което не остава вкус на извиване на ръце и диктат. Няма как да гласуваме за това правителство – ето това е предателство. „Не искам да се сочим с пръсти и да видим кой ще поеме отговорността с третия мандат“, декларира още Иванов.

На въпрос на журналисти как вижда подкрепа на ДПС през задния вход Иванов обясни: „Считаме, че конструкцията, която съвместява неясен процес на политическите решения, са плаващи мнозинства, т.е в парламента управлението зависи от едни ключови мнозинства, които се намират в последния момент, а не са предварително оформени, това е онази мътна вода, в която ДПС изплува. Има многократни примери за това в българската история. Ние видяхме как ИТН показват на няколко пъти склонност да влизат в колаборация с ДПС, това за съжаление за нас е индикация, че структурно заложеният риск много лесно може да се превърне във реалност.“

Христо Иванов отправи още и призив за конструктивизъм към останалите партии, които са потенциални политически партньори, за да има България управление, наложено „без диктат“ и което „не оставя горчив вкус в устата“.

„Ако мандатът бъде връчен на БСП, обрича се да бъде без наша подкрепа. Това сме го казали ясно още преди предишните избори. Има много варианти за преговори, ако се връчи на най-малката партия в парламента ИБНИ и това е вариант“, завърши Иванов.