И с две добавки февруарските пенсии пак надолу, през януари били включени дни от декември

0
110
пенсиониране
Снимка: архив

Разликите са 15-20 лева

И през февруари са платени пенсии, които са по-ниски като сума от предните, въпреки че 1 068 000 души трябва да получат общо три добавки към тях този месец. За проблема се разбра, след като една от банките захрани сметките на пенсионерите още през уикенда. Останалите ще видят парите в картите си днес, пише „24 часа”.

“Защо получих по-малка сума през февруари, нали обещаха, че ще има няколко добавки?”, питат се пенсионери. Разликите спрямо януарските пенсии са 15-20 лв. надолу.

Реално хората този път не са ощетени. Но пък от НОИ са забравили да обяснят точно какви пари са взели пенсионерите през януари и какви – през този месец. Причината за намалението е, че миналия месец бяха платени допълнителни пари за последните седем дни на 2021 г. Те обаче не бяха отчетени в пенсионните разпореждания в отделна графа, а бяха включени в общия размер на януарската пенсия. Така се създаде очакване, че това е размерът на пенсията.

За втори път от началото на 2022 г. пенсионерите остават с излъгани очаквания, след като през януари над 1 млн. пенсии заедно с COVID-бонусите се оказаха по-ниски от тези през декември. И то въпреки че пенсиите бяха осъвременени с по-висок коефициент за стажа от 1,35 от 25 декември. От Коледа минималната пенсия скочи от 300 на 370 лв., а максималната от 1440 на 1500 лв. От януари обаче COVID бонусът бе намален от 120 на 60 лв. и това реално намали сумите на пенсионерите въпреки най-голямото увеличение през последните 20 г.

Поучени от проблемите през януари, от НОИ обещаха да направят нова електронна справка за пенсионерите, от която да е видно точно какви пари се получават от всеки. И в примерния образец обаче липсва графа, където ясно да е посочено каква сума в повече е получил всеки за последните 7 дни на декември. До неделя справката не бе активна, а много от пенсионерите получиха още в петък плащане по банков път.

“През декември пенсията ми заедно с бонуса беше 596,44 лв. С увеличението тя стана общо 632,08 лв. през януари. Днес обаче получих за февруари 614,46 лв. Това е със 17,62 лв. по-малко, нали казаха, че вече няма да има ощетени”, попита Стояна Костова. Тя не може да си обясни защо досега никъде не е сметнато колко пари е трябвало да получи за седемте дни на декември. За жената е трудно да се ориентира в пенсионните разпореждания.

В същото положение е и Станислав Манолов, който през януари е получил 465,10 лв., но за този месец са му преведени 448,50 лв. Той също не е разбрал, че предишния месец е получил повече заради последните дни на декември. Зарадвах се, че не съм от ощетените, а сега тази неприятна изненада, каза възрастният мъж.

Още по-сложен става казусът за 1 068 000 пенсионери, които освен ковид бонуса ще получат по две добавки – за януари и февруари, за да се изравнят пенсиите им с декември. При тях доплащането ще бъде между 1 стотинка и 60 лв.

До 1 лев е разликата за 174 096 хил. души. 73 хил. пенсионери ще получат между 1 и 5 лв. на месец. Месечна добавка между 5 и 10 лв. е предвидена за 179 хил. души. Доплащане между 10 и 40 лв. ще има за 610 хил. души. Така, ако пенсионер е получавал пенсия от 339,55 лв. през декември, то с бонуса от 120 лв. общо е взел 459,55 лв. След преизчислението личната му пенсия се е вдигнала до 370,94 лв., но бонусът от 60 лв. не може да компенсира получаваната сума. Така през този месец той ще получи разликата от 28,61 лв. за януари и още 28,61 лв. за февруари.

Плащането на добавките ще продължи до края на юни, когато е планирано да спре и раздаването на бонуса от 60 лв. От 1 юли пенсиите ще се вдигнат с 6,1%, както е заложено в проектобюджета, който се гледа в парламента. Управляващите обещават от 1 юли да има и нова реформа, за да се спре раздаването на калпак.